onsdag 9 juli 2008

Channel 4 återskapar The Shining



Exakt hur snyggt är det här? Channel 4 har noggrant och kärleksfullt återskapat inspelningen av The Shining i en 65 sekunder lång reklamsnutt för en kommande Kubrickserie på digitalkanalen More4. Allt tänkt att ses genom mästarens egna ögon, filmat i en enda lång tagning. Se filmen här! (via /film)

Verkmästarn i magen, Eddie Murphy-stylee



Nån som minns Eddie Murphy? Han som var så skojig på åttiotalet innan han fastnade i en fatsuit och både du och jag slutade se hans filmer? Nu är han tillbaka i ännu en dubbelroll - jag skriver mer om det här.

söndag 6 juli 2008

Tom Wilkinson i tråkchock!



Det kollektiva minnet i videohyrsvängen är som bekant kort. Omslaget till Woody Allens filmer flåsar numera "av regissören till Match Point!" och nämner inte med ett ord, säg, Annie Hall eller Radio Days. Vilket i och för sig kan vara ett omtänksamt sätt att skona oss lite äldre och mer minnesgoda i publiken från alltför höga förväntningar - om vi nu till äventyrs fortfarande hade hoppet kvar om gamle Woody efter hans vanvettigt, frustrerande ojämna cv från senare år.

Och just som det faktiskt hade börjat gå åt rätt håll igen, med mästerliga Match Point som sagt och med extremt lättviktiga men trivsamma Scoop (som jag snudd på hyllade när den kom men misstänker inte håller för en omtitt), så drämmer han till med Cassandra's Dream. Som måste vara Allens sämsta film sen... sinnessjukt usla kriminalkomedin Small Time Crooks? Tomt rasslande naveltitten Celebrity? Jag vet inte. Till och med Anything Else - den med Christina Ricci och han från American Pie - var ju en inspirerad rulle jämfört med det här.

Det är inte direkt dåligt, eller ens halvbra som Melinda & Melinda. Det är bara så fruktansvärt halvhjärtat. Interiörerna hos den Brittiska Arbetarklassfamiljen är tungfotade, med långrandig och nattstånden dialog pepprad med klyschor. Som valfritt diskbänksdrama på BBC filtrerat genom okänsliga amerikanska öron. Som om Allen glömt hur man skriver dialog - det är bara Basil Exposition hela tiden. Skådisarna är oinspirerade, storyn ett upplägg snarlikt Match Point om skuld och samvete men på halvfart.

Woody lyckas till och med få Tom Wilkinson att vara, absolut inte dålig, men sådär. Snudd på slätstruken. Sug på den: Tom Wilkinson slätstruken! Denna gigant, lysande och lyhörd i vad han än gör, senast så fantastiskt bra i Michael Clayton. Hans irritation över att brorsönerna börjar oja och aja sig bara för att han begär att de ska begå ett litet mord är så nära underhållning man kommer i Cassandra's Dream.

Men hoppet lever trots allt: nu peppar vi på att kommande Vicky Christina Barcelona blir bättre än den här själlösa halvmesyren. Tyvärr lovar den kraftigt lama trailern inte särskilt gott... Nån som såg den i Cannes och vet?

Andra bloggar om: , , ,

Help a bald brother out

Larry David ställer upp!

tisdag 1 juli 2008

John August om The Nines



Grej of the day: manusförfattaren John August skriver, som alltid insiktsfullt och intressant, om lanseringen och det relativa fiaskot med sin regidebut The Nines. Jag har inte sett den än - den gick upp i USA förra hösten (till finfina recensioner) och finns sen länge läckt på nätet, något som August diskuterat öppenhjärtligt och befriande pragmatiskt kring här och här.

I Sverige släpps The Nines direkt till dvd i september. Någon som har sett den? Och isåfall: pepp?

Andra bloggar om: , ,