tisdag 15 november 2005

Vem sköt vem?OBS - detta inlägg bjuder på Lost-spoilers galore, så om du inte sett del 6 (som visas 23 november på TV4) så undvik!

ABC har ju hållit på del 6 av Lost i tre långa veckor för att det ska hamna i fas med de viktiga sweeps-omgångarna i amerikansk teve (mer om det på 43minuter). I onsdags visades äntligen det hypade avsnittet där förhandssnacket mest handlat om att en huvudkaraktär skulle kasta in handduken. Och så, på slutet av ett i övrigt mer än lovligt segt avsnitt, hände det - truliga Shannon föll ihop i Saids armar efter ett skott rätt i bröstet. I pistolen höll en chockad Ana Lucia, som uppenbart trott att Shannon varit en av "the others" och kramat iväg sin sista kula mot fel person.

Så onödigt och meningslöst, och så synd om stackars Shannon. Och samtidigt intressant att hennes död följde den gamla goda slasherfilmstraditionen där snygga tjejer som har sex alltid får smaka på kniven först (dådet skedde ju dan efter hennes och Saids debutligg i tältet). En liten homage från Lost-makarna?

Sen fanns det ju en klar lättnad också i att det olyckliga skottet borde betyda att den extremt enerverande karaktären Ana Lucia (oerhört enahanda spelad av Michelle Rodriguez) rimligen borde skrivas ur serien snart.

Men! Var det verkligen Ana som sköt det dödande skottet? Sedan i onsdags har debatten bland Lost-fans varit intensiv, både på IMDb:s forum och på fansajter som thetailsection.com.

The Ana/Shannon Conspiracy - a Consolidated Theory har dragits igång av någon med lite för mycket tid över, och går i korthet ut på att den laddade slutscenen i själva verket är två, skickligt hopklippta för att lura oss att tro att Shannon dog för Ana Lucias hand. I själva verket hänger de inte ihop – Ana Lucias skott brann av mot någon annan, och den person Said tröstlöst tittar upp mot i slutbilden är inte alls Michelle Rodriguez. Lite som upptakten till finalen i När lammen tystnar alltså när Demme fick oss att tro att Clarice och FBI-männen var på väg till samma adress när de egentligen var på två olika ställen, men samtidigt.

Teorin backas upp av screenshots som kan tolkas på flera sätt, men ser man om slutet är det mycket möjligt att den stämmer. Om så är fallet är det en av de listigaste cliffhangers hittills i Lost, slagen endast av den med extrapassageraren Evan (som fortfarande ger kalla kårar) och den när Hurley kände igen serienumret på the hatch.

Svaret lär dock vänta på sig en stund till - del 7 som visas i USA imorgon ska handla om Michelle Rodriguez-gängets första tid på ön. Lost-makarna suger på karamellen en stund till, i god ordning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jäklar vad intressant med The Ana/Shannon Conspiracy! I så fall är de verkligen på gång, Lost-makarna. Skickligt!

Jag såg avsnitt 6 först igår och måste nästan se om sista scenen nu!

Och härligt att du börjat skriva lite smått om tv.

43 minuter sa...

Gud vad glad jag är att den där teorin visade sig vara lika uppe i det blå som den framstod när jag först läste den.

En del har verkligen för lite vettiga saker att sysselsätta sig med.

För övrigt tycker jag att Ana Lucia-karaktären växte väsentligt under "The other 48 days"-avsnittet.

Anonym sa...

Det allra, allra värsta är att jag faktiskt är intresserad av alla dessa teorier. Satt hela förra tisdagkvällen och myste bland sifferteorierna. Och den här Ana/Shannon-historien är minst lika skoj.

Synd bara, att det är säsongsavslutning ikväll... :(