söndag 14 juni 2009

My first taste of DickHar länge varit sugen på Dick efter alla filmer man sett baserade på hans böcker, och nu var en kollega vänlig nog att låna mig Second Variety, en utgåva med samlade noveller 1952-55. Titelnovellen sålde in Dick hos henne och det funkade på mig också: efter bara tre sidor var jag smått hooked, och klart beredd att dyka rätt ner i mer femtio/sextiotalsscifi som Richard Matheson och Harlan Ellison.

Handlingen: i en inte så avlägsen postapokalyptisk framtid där nästan hela mänskligheten är utrotad slåss de få kvarvarande amerikanska soldaterna mot ryska invasionsstyrkor. Jänkarna tar hjälp av claws, små ettriga robotar som är programmerade att anfalla människor och skära dem i småbitar - de slinker ner i bunkrarna och gör snabbt och skoningslöst hackebiff av the russkies med hjälp av roterande knivar. Dock visar det sig precis som i Terminator - som för övrigt snodde en hel del idégods av Dick, som då var död och inte kunde stämma Cameron - att maskinerna blivit så intelligenta att de börjat utvecklas och modifiera sig själva, och kanske har de två forna supermakterna nu en gemensam fiende. 48 sidor, tajt som en keps, sluttwisten syns visserligen en mil bort men det funkar ändå.

Nu är jag väldigt sugen på att se filmatiseringen av Second Variety: Screamers, den kanadensiska filmatiseringen från '96 med Peter Weller i huvudrollen. B-action med en budget motsvarande cateringnotan på T2, men verkar enligt internet ändå vara helt okej.

Och mer Dick förstås - resten av Collected Stories vol 2 ska plöjas. Karln hann ju skriva så oerhört mycket under sin livstid - vilken roman ska man börja med? Tips?

Andra bloggar om , , ,

7 kommentarer:

Jonas sa...

Varför inte läsa "Do Androids Dream of Electric Sheep?"? Trots allt förlagan till Bladerunner. Den är inte lika actionfylld, däremot är det en förbannat bra bok.

Men som du säger så hann han skriva oerhört mycket. Han har ju bland annat 13 romaner i serien Science Fiction Masterworks (13/70). Där kan du säkert hitta nått. Finns på SF-Bokhandeln också.

Rickard sa...

Som filmintresserad så finns det ju ett par uppenbara saker att läsa.
"We Can Remember It for You Wholesale", "A Scanner Darkly", "Do Androids Dream of Electric Sheep?" och "The Minority Report".
För övrigt rekommenderar jag "Flow My Tears, the Policeman Said" som också verkar bli film.

Man får vara försiktig så man inte läser för mycket PKD åt gången, man riskerar att bli paranoid och lätt galen. Talar av egen
erfarenhet ;)

Daniel sa...

Jag har ingen specifik rekommendation än att läs läs läs. Har gillat allt jag läst av kära Dicken. Flera av dem önskar jag att jag hade olästa, så att man fick läsa dem för första gången igen.

Anonym sa...

"Do Androids Dream of Electric Sheep?" (a.k.a Blade Runner) är riktigt bra ... men skulle även rek. "The World Jones Made" ... Se: http://en.wikipedia.org/wiki/The_World_Jones_Made

henrik sa...

The Man in the High Castle är en fin liten (kontrafaktisk) historia.

Conan sa...

TACK!

OK, det lutar väl åt att jag börjar med de filmade berättelserna. Ska bli kul att se hur "We Can Rememer It..." funkar, utan Verhoeven övervåld och Arnies grymtanden. Sen är jag ju ett stort fan av Spielbergs "Minority Report" (minus Stormares slapstickscener iofs) så det ska bli spännande.

Anna sa...

Kul att du gillade Second Variety. The three stigmata of palmer eldritch – en smågalen framtidsskildring – var boken som fick mig att öppna ögonen för Dick’s värld. Rekommenderas varmt. Samt Ubik.

Filmatiseringen av Second Variety från -96 är en riktigt bra scifi-b-rulle men håller naturligtvis inte samma höga klass som Dick. Filmatiseringen av A Scanner Darkly är även värd att kollas in. Skapar skön paranoia.

Kollegan