torsdag 14 januari 2010

Gösta Bredefeldt RIP

När jag såg framsidan på Aftonbladet idag och läste MILLENNIUM-SKÅDESPELAREN ÄR DÖD tänkte jag genast »Fan, är Lance Henriksen död??«

Men det var Gösta Bredefeldt, vars sista filmroll blev Harald Vanger i Män som hatar kvinnor, som gick bort för några dagar sen, 74 år gammal.

Jag såg honom aldrig i yngre upplaga. Minns honom framförallt från Lars Molins tv-serie Tre kärlekar och Daniel Alfredsons lysande filmatisering av Kerstin Ekmans Dödsklockan. »På senare år har dock mer utpräglat patriarkala roller övervägt, kanske ett resultat av hans auktoritativa framtoning« skriver svensk Filmdatabas, och det är ingen överdrift: Bredefeldt var en bjässe, med nästan skräckinjagande framtoning, född att spela maktfullkomliga brukspatroner eller dominerande pappor.

Kommer också ihåg ett reklamgig han gjorde: det var i den där reklamfilmen för MER från, gissar jag, tidigt nittiotal, när en samlad presskår ivrigt ställer styrelsen för MER Corporations mot väggen under en dramatisk presskonferens. Ryktena haglar, folk pratar i munnen på varandra i den stimmiga lokalen, skulle de börja kolsyra drycken, eller behålla den som den var? Till sist ställer en ängslig reporter frågan: »Will you carbonate?«

Det blir knäpptyst i salen. En kostymklädd Gösta Bredefeldt, vice direktör för MER, böjer sig ner mot micken, spänner blicken i reportern och levererar svensk filmhistorias tyngsta »NEJ« med sin tordönsröst. Alla jublar och applåderar lättat.

Gösta Bredefeldt hade samma massiva, lätt demoniska framtoning som Jarl Kulle. Jag kommer att sakna honom.

5 kommentarer:

Sofia sa...

Hej och välkommen tillbaka med ett bra blogginlägg.

Jag tycker de ska fortsätta leva, den där gamla ligan av skådisar. Tror fortfarande inte riktigt på att Margareta Krook är död (appropå en annan skådis med pondus).

Pablo Money sa...

Hehe, fint att höra att det inte bara var jag som tänkte på Lance.

Och vilken rivstart det har blivit på CtL! Det både imponerar och får mig att skämmas. Vill dock påpeka att en liten nylansering ligger i den dära pajplajnen.

Conan sa...

Sofia: Håller med dig. Det är inte så många kvar nu.
Pablo: Härligt - att få andra att skämmas är mitt mål med den här bloggen! ;) Ser fram emot nystarten.

Mattiaz sa...

Såg du honom möjligen som Herr Omar i Ture Sventon-filmerna??

Conan sa...

Tror inte det tyvärr - Omar förknippar jag alltid med Nils Moritz, som var Omar på tv.