torsdag 29 december 2011

#68: Valerie a týden divu (1970)Tjecken Jaromil Jires surrealistiska saga Valerie and Her Week of Wonders från 1970 låter sig inte beskrivas så lätt. Det är en märklig, diffus, suggestiv lång dröm om trettonåriga Valerie som vaknar upp (eller somnar om?) till en omtumlande, dåsig, erotisk och skrämmande resa från barndom till vuxenhet. En sömngångaraktigt vacker saga med inslag av skräck, fantasy, mjukporr och Alice i Underlandet, fenomenalt snyggt fotad – som klyschan går: man kan ta vilken freeze frame som helst och få en ytterst delikat fondvägg som kommer att imponera på vännerna.

Detta är filmen som inspirerade Broadcast till deras egenartade sound, i synnerhet Valerie från mästerliga albumet Haha Sound som är en hommage till/ripoff av Lubos Fisers kongenialt spröda filmmusik. 

2 kommentarer:

Mattiaz sa...

Bästa filmen ever. Jag har sett om den flera gånger och man upptäcker alltid något nytt i den, särskilt som den ju är ganska så knepig och lurig att få grepp om (DRÖMSK!). Har även filmens soundtrack på cd men där verkar man i princip bara ha knyckt ljudspåret från filmen rakt av.

Tomas sa...

Är kejsar Palpatine med i filmen, eller är det bara som det verkar...?