tisdag 2 november 2004

Trailer-pepp #4: Sideways

Alexander Payne är mannen bakom en av mina absoluta favoritfilmer: Election från 1999, en smart och giftig high school-satir med Reese Witherspoon (innan hon blev filmstjärna och la sig till med den obligatoriska anorexi chic-looken) som superbeskäftig plugghäst och hennes kollision med Matthew Brodericks moraliskt tveksamme lärare (lysande som alltid). Innan dess gjorde han Citizen Ruth, något så udda som en lyckad svart komedi om abortfrågan som driver hejdlöst med både abortförespråkare och pro life-aktivister, med en saggig och limsniffande Laura Dern som gravid white trash-brutta klämd mittemellan. Och förra året kom About Schmidt, en mestadels lyckad road movie med Jack Nicholson i förvirrad och torrt rolig pensionärskris, Paynes genombrott och ännu en i raden av personliga och egensinniga filmer.

Häromveckan gick Paynes nya Sideways upp i USA och kritikerna höjer den till skyarna. Ännu en roadmovie, denna gång om två män i medelålderskris som ger sig ut på vägarna för att utforska vindistrikten i kalifornien. Känns kanske inte så eggande, och den småsega trailern är ingalunda klockren, men i en av huvudrollerna ses Conan-favoriten Paul Giamatti (senast som Harvey Pekar i American Splendor som jag gud hjälpe mig inte sett ännu, tidigare fantastisk i Storytelling och Man On The Moon). Vilket tillsammans med Paynes öga för mänskliga svagheter och öra för bra dialog torde lova gott.

Sverigepremiären lär vänta på sig tills nästa vår, tills dess kan man kasta ett getöga på trailern här: http://www2.foxsearchlight.com/sideways/

Inga kommentarer: