tisdag 18 januari 2005

Team America: World Police

En parodi på amerikansk utrikespolitik starring marionettdockor, med manus, regi och röster av South Park-männen? Det var roligt långt före trailerstadiet och frågan var om det ens fanns någon avlägsen risk för fiasko - hittills har Trey Parker och Matt Stone haft ett sagolikt bra track record (och då inkluderar jag gärna den förbisedda tramskomedin BASEketball).

Team America är en specialstyrka som rycker ut och hjälper till varhelst den internationella terrorismen slår till. När Kim Jong-Il satsar på världsherravälde rekryterar de Broadwaystjärnan Gary Johnston för att gå undercover och leda rättvisan till den onde diktatorn – som fått hjälp av ett gäng liberala men ack så vilseförda Hollywoodstjärnor med Sean Penn i spetsen.

Team America: World Police hade USA-premiär i oktober, mitt under slutspurten på valrörelsen, och jag hade väntat mig feta kängor både åt republikaner och demokrater. Men det blev tji, George Bush är inte ens med, och istället riktas pungsparkarna mot de liberala filmstjärnor som gärna tar politisk ställning i lämpliga frågor. Visst är satiren över USAs glatt brutala gung ho-imperialism både klockren och extremt rolig, men bäst är ändå nidporträtten av Susan Sarandon, Tim Robbins, George Clooney och deras kompisar i den liberala lobbyn. Det är ohämmat, magnifikt elakt och rejält kul – särskilt när de tas av daga på de mest slaskiga och kreativa sätt (docksplatter är en hittills outforskad genre men man blir genast sugen på mer).

Filmen är outsägligt grann. Scenografin är detaljrik och stiliserad, dockorna är omsorgsfullt byggda. Samtidigt som det ser bra fånigt ut när de struttar fram med bazookor i händerna, med glänsande trådar. Och däri ligger en stor poäng – istället för att sitta med wire removal och piffa till bilderna efteråt väljer man att låta fiskelinorna synas tydligt i bild, vilket bara gör det vackrare. Inga digitala effekter har använts, allt är klassisk dockteater med radiostyrda bilar och äkta krutexplosioner – det ger filmen en handfast kvalitet och det blir hur snyggt som helst, särskilt som det är fotat av Bill Pope, med Matrix-filmerna och Spider-Man 2 på meritlistan.

Framförallt har Trey Parker och Matt Stone inte ransonerat med skämten utan brassar på i sin vanliga ohämmade, smarta och snuskiga stil. Team America: World Police är lika uppfriskande och brutalt som South Park - vilket är ett betyg som heter duga. (Betyg: 8/10)

Inga kommentarer: