fredag 29 juli 2005

ExtrasFörra veckan var det premiär på BBC för Extras, Ricky Gervais och Stephen Merchants hårt hypade uppföljare till The Office. Jag har sett första avsnittet och det känns riktigt gött. Gervais spelar Andy Millman, statist på filminspelningar. Eller som han själv uttrycker det: ”Actor. Mainly concentrating on background work but working on getting a speaking part.” Millman är en mer lågmäld figur än David Brent men de delar många drag: hisnande brist på empati, groteskt överdriven självbild och en faiblesse för katastrofala vitsar och smygrasistiska kommentarer vid helt fel tillfällen. Millman är inte heller lika dominerande som Brent, här är han ofta sidekick till spåniga statistkollegan Maggie (spelad av en Ashley Jensen som mest gjort brittisk tv) som är lika självupptagen som Millman men helt saknar sociala spärrar. Ett rätt sorgligt par som förlorar sig i pinsamma situationer så jobbiga att man stressat hukar sig bakom en kudde av sekundärskam - precis som The Office när det var som bäst/värst, med andra ord.
Statistparet drar från inspelning till inspelning och det är en smart premiss eftersom Gervais/Merchant kan placera dem i rätt många olika sammanhang, och som bonus klämma in riktiga filmstjärnor som får spela sig själva (vilket de ivrigt stod på kö för att få göra enligt de många förhandsrapporterna). I första avsnittet är det Ben Stiller som ska regissera ett starkt, verklighetsbaserat drama från Balkankriget, och han spelar sig själv som ett egofixerat och vidrigt praktarsle som får barnsliga små utbrott och rabblar boxofficeresultat för Meet the Fockers inför ett gapande team när han blir trängd. Ljuvligt.

Sex delar ska det bli i första omgången och nu väntar vi bara på att SVT kommer till skott och köper in serien.

1 kommentar:

högvatten sa...

SVT kan man lita på...

Fast man är ju lite rädd att det ska bli en hysterisk uppföljare som tar det som första serien var känd för och gångrar det med tusen - som "Joey", eller de filmer som a.k.a Kramer varit med i, eller de senaste säsongerna av Simpsons, eller a.k.a George Costanzas nya serie som ingen sett, eller blablabla...

Men det är den alltså inte...?