onsdag 5 april 2006

Richard Dreyfuss-pepp: PoseidonEn skådis med sina bästa år långt bakom sig i en remake på en katastroffilm från 70-talet, regisserad av mannen som skänkte oss Troy: är detta en källa till upphetsning? Nope. Men vi pratar trots allt om Richard Dreyfuss, så bear with me. Har man sett American Graffiti, Jaws och Close Encounters of the Third Kind och inte har ett hjärta av gråsten gillar man sannolikt Richard Dreyfuss, Spielbergs oerhört sympatiska leading man under några gyllene år på sjuttiotalet. Sen tog Dreyfuss en sejour i kokaindimman och när han kom tillbaka var han plötsligt gråhårig, såg tjugo år äldre ut och spelade mot Emilio Estevez och Rosie O'Donnell i Another Stakeout. Sist jag såg honom i en huvudroll var i den sanslöst sentimentala Mr Holland's Opus, där han spelade en musiklärare på en skola för döva, eller nåt. Slutet, då hans elever spelade upp på en klimaktisk skolkonsert, var så over the top att det kom tårar i ögonen, men av helt fel orsaker.

Ändå känner jag ett styng av pepp att han är tillbaka i en storfilm. Närmare bestämt i Wolfgang Petersens Poseidon, en remake på The Poseidon Adventure från 1972 där Gene Hackman och Ernest Borgnine försökte hålla näsan över vattnet. I år är det Josh Lucas och Kurt Russell, ett stiligt par från B-listan (B+?) som är hjältarna, med assistans av stabila tv-fejs som Freddy Rodriguez (Rico i Six Feet Under), Andre Braugher (Pembleton i Homicide) och Matts brorsa Kevin Dillon (som minnesgoda läsare kommer ihåg från nyversionen av The Blob).

Poseidon har kostat hisnande $140 miljoner, går upp i blockbustertäta maj månad och ska därmed tampas med riktigt stora elefanter som Mission: Impossible III, X-Men: The Last Stand och Da Vinci-koden, vilket lär bli tufft. Men vi är många som går igång på en riktigt bra katastroffilm och även om Petersen ligger bakom snygga men småtrista schabrak som The Perfect Storm och The Day After Tomorrow visade han som bekant var skåpet ska stå i Das Boot.

De trailers som ligger ute ser helt anständiga ut, men vad har hänt med Richard Dreyfuss? Han är bara 59 men ser ut att vara runt 75. Enligt hemsidan spelar han "a suicidal man who re-discovers his will to live", tyvärr försedd med ring i örat vilket känns gammelmansfräsigt på ett oerhört ansträngt sätt. Men vad fasen, jag hoppas ändå att gnistan finns kvar.

Här hemma får vi vänta till 26 juni innan båten sjunker.

1 kommentar:

Anonym sa...

kollade på den idag i New York på Imax duk, puh vilket drag :) bara att rekomendera