onsdag 16 augusti 2006

Bruno Kirby är dödDet var med stor sorg i hjärtat jag såg på IMDb idag att
Bruno Kirby dog i måndags av leukemi, bara 57 år gammal. Kirby var De Niros sidekick i Gudfadern II (som den unge Clemeza) men är förstås mest känd som en annan sidekick: Billy Crystals bästa kompis Jess, journalist på New York Magazine, mannen bakom samtidsanalyser som "Pesto is the quiche of the Eighties" och "Restaurants are to people in the Eighties what theatre was to people in the Sixties", han som lägger rabarber på Meg Ryans bästis Marie (Carrie Fisher) efter en lätt misslyckad dubbel-date - en underbar scen i en film som är ett pärlband av underbara scener.

When Harry Met Sally är förstås Crystals och Ryans show i första hand, men Kirby är fenomenalt rolig i sina scener med Crystal och får några fina repliker av Nora Ephron. "You made a woman meow?", "Ooh that's harsh - I'm a writer, I know dialogue, and that's particularly harsh" och "Babyfishmouth! Babyfishmouth!"

Kirbys sista roll blev ett inhopp i Entourage. Nu har han gjort sällskap med J.T. Walsh och Phil Hartman i den hörna av himlen som är vikt för fantastiska och alldeles för tidigt bortgångna birollsskådisar. Vila i frid.

Läs mer på Hollywood Reporter och AICN.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

En annan favoritprestation av Kirby är den i "Tin men" från 1987, som killen som försöker lära sina kompisar att dansa till La Bamba.
(Tin men eller "Bäddat för trubbel" som den heter på svenska, är f.ö. en av de mest underskattade komedierna som gjorts)