onsdag 11 oktober 2006

When Jakob Met Eva

Inget ont om Jakob Eklund eller Eva Röse, de är duktiga skådisar båda två (och Jakob hade både Mike Leigh-skägg och Ken Loach-pepp i Filmkrönikan vilket ger pluspoäng efter de ruttna Anders Nilsson-rullarna). Men ändå. Stadsteatern presenterar: När Harry mötte Sally. På svenska. Med Röse och Eklund i huvudrollerna. Helgerån! Fiasko! Eller?

Det skulle kunna bli rätt bra: dramatisering och översättning är gjord av Christina Herrström, som skrivit lysande ungdomsböcker som Ebba & Didrik och Glappet (och manus till de briljanta tv-versionerna i regi av hubbyn Peter Schildt). Men också den brutalt övertydliga globaliseringssatiren Suxxess - brrr... Och för regin står Emma Bucht, som tidigare gjort Jonas Karlssons Nattpromenad också på Stadsteatern (som jag aldrig kom iväg på men som jag har för mig fick fin kritik).

Men men men... vad menas med affischen, där paret har Camilla Thulin-stajlade galakläder och står i softat ljus, som en kombination av Bogart/Bergman i Casablanca och kärleksscenen på diskot i G? Harry ska ju ha knallvita sneakers, blåjeans och bekväm slipover, Jerry Seinfeld-stylee! Och Meg... förlåt, Sally Albright ska ju ha bylsig blus och myskofta?

Nä, jag är alldeles för nerkärad i originalet för att det ska kunna funka. Varför göra en remake på något som aldrig kan överträffas? Kanske, med en Jonas Karlsson eller en Bengt Nilsson i huvudrollen, men Eklund? Nä.

Vad gör man, ska vi dra igång en petition för att lägga ner projektet eller bara hoppas att det inte blir alltför visset? Premiär 7 december.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Anledningen till casablanca-utstyrseln är naturligtvis att Harry och Sally diskuterar slutet av den filmen ett par gånger, dels under resan från Chicago till New York, där Sally säger att Ingrid Bergman gjorde det rätta att resa iväg med Viktor Laszlo, medan Harry säger att det är vansinne att lämna någon man haft det bästa sexet i sitt liv med. Harry säger att Sally omöjligen kunnat ha haft bra sex.

När de blir vänner flera år senare och ser på Casablanca på TV, säger Sally att hon aldrig skulle kunna sagt att det var rätt av Bergman att lämna Bogart. Harry säger att Bergman är high maintenance, och att Sally är den värsta sorten; high maintenance som tror att hon är low maintenance.

Det är kanske därför. Just a hunch...

Conan sa...

Eh beh, blev så upprörd att jag glömde Casablanca-kopplingen, trots att jag sett filmen ett gäng ggr.

Som en stor tänkare sa: "Det finns ingen förklaring, bara en stor ursäkt." :-)

Anonym sa...

Egentligen är det ju otroligt pajjigt att styra ut Eklund och Röse i Casablanca-gear... Förtar litet av vad When Harry Met Sally egentligen handlar om - kärlek som bygger på djup vänskap. Hade känts mycket mer förtroendeingivande om postern visat Harry och Sally i vardagskläder.