tisdag 19 augusti 2008

Hooked on BraidNär samtliga tunga spelkritiker går bananas över ett spel som kommer från ingenstans - 9 av 10 i gubbgamertidskriften Edge som inte direkt strösslar med överbetygen - blir man nyfiken. När spelet dessutom ligger ute på XBox Live, kostar en dryg hundring att köpa och tar fem sekunder att ladda ner är saken biff.

Och hypade Braid är faktiskt väl värd alla lovord. Det är i första åsynen ett gulligt plattformsspel i charmig sidscrollande 2D, där man spelar en liten kille som ska rädda en prinsessa genom att hoppa förbi troll och hitta nycklar och bygga pussel. Old school alltså, ser ut som en digital hötorgsversion av en impressionistisk tavla, med oerhört behaglig och harpa som plinkar på i bakgrunden.

Men efter ett par tre snabbspelade banor blir det snart svårare. Man kan inte dö eller losa i Braid, bara spola tiden tillbaka genom att trycka på en knapp och börja om där man var för några sekunder sen. En spelmekanisk finess som visar sig vara en av hörnstenarna i spelet. Efterhand blir banorna mer och mer knepiga, om man inte tänker i flera led och provar sig fram med flitigt användande av tidsspolningen. Man (dvs jag) får harva på i timmavis, vilket är otroligt frustrerande, men lyckan när man till slut klurar ut hur man ska nå den där sista gäckande pusselbiten är monumental.

Precis på samma sätt som förra årets mästerliga överraskningshit Portal alltså. Men Portal var en promenad i parken jämfört med de djävulskt svåra banorna här. Jag har fastnat på de två sista pusselbitarna i värld 3, dels Hunt!-banan, dels den där man ska få tag på den lilablinkande nyckeln, med hjälp av sitt skuggjag, utanför den rabiata kaninens koja. Men jag blir fan inte klok på hur jag ska komma åt nyckeln. Tips mottas tacksamt!

Andra bloggar om , , ,

9 kommentarer:

Stefan sa...

Skit... bara på xbox? sett fram emot det där spelet sedan snubben som ritade http://www.alessonislearned.com/ skrev att det var det han höll på med nu. Vill spela det... Vill inte köpa konsol...

Anonym sa...

Demot ger onekligen mersmak. Även om jag alltid är sunt skeptisk till spel som hypas av Oskar Skog. Å andra sidan är han inte ensam.

Hunt!-banan fixade jag inte heller förrän min sådär lagom spelintresserade flickvän tittade på det i en minut och kom på hur man skulle göra. Tyvärr har jag själv hunnit glömma - jag får fråga henne igen.

Conan sa...

Stefan: kommer på pc i slutet av december, om man ska tro på ign.com. Kan inte påstå att det är värt att köpa en 360 *bara* för Braid, men tänk så många andra fina spel du kan köra...
Pablo: Gör't!

Anonym sa...

Det finns en officiell walkthrough här:

http://braid-game.com/news/?p=249

Gjord av utvecklaren himself!

Conan sa...

Tack! Hade ju tänkt undvika att fubba men blir nog tvungen...

Conan sa...

Haha! Läste hans walkthrough nu. I'm fucked!

Anonym sa...

Hehe ;)

Intressant diskussion dock bland kommentarerna. Om att ta hjälp av en w.through eller ej. Personligen tycker jag att det är rätt att använda hjälp då man kört fast. Tycker inte det förtar upplevelsen.

Alla walkthroughs för alla världar i Braid verkar fö finnas på YouTube.
Värld 3: http://www.youtube.com/watch?v=pcjbil1TM0o

Anonym sa...

Som jag blev hånad av Conny, förlåt Conan, för att jag tog lite hjälp... Ja ja...

Conan sa...

Hehe! Jag har faktiskt inte kollat på nätet... än. Jag ringer och kollar med dig istället!