fredag 19 september 2008

Du levandeVeckans bok: hälsogurun Ann Wigmores Levande föda från 1985 som en låntagare beställde hem från ett av de allra innersta biblioteksskrymslena. Saxat ur förordet:
Ann Wigmore föddes i Litauen 1909 och uppfostrades av sin mormor som var naturläkare. En stor del av sin barndom tillbringade hon som fåraherde och assistent åt sin mormor, som under första världskriget vårdade och botade sårade med hjälp av vanligt gräs.
När Ann var 16 år flyttade hon till USA och ådrog sig kallbrand i benen till följd av en bilolycka. Till hennes familjs och läkares stora förvåning botade hon sig själv genom att äta det det gröna gräset som växte runt henne där hon låg i trädgården och lapade i sig solens hälsobringande strålar.
När hon var 50 år drabbades hon av cancer. Än en gång utnyttjade hon sin ovärderliga kunskap om naturen. Ann började äta ogräs och vanligt gräs som växte ymnigt runt hennes hus i Back Bay i Boston. Efter en tid läkte hennes kropp sig själv från cancern och alla andra sjukdomar.
Ur Dr Inga Orths rapport från Wigmores hälsoinstitut i Boston som hon besökte under två veckor i januari 1984:
Morgongymnastiken skedde i två grupper. Då skulle man ha klarat av ett lavemang i badrummet på särskilt snedställd bräda, där man har ryggslutet högre. Före frukost skulle man helst ha intagit en kvarts till en halv deciliter vetegrässaft. Den fick man preparera själv. Skära av vetegräs från brickan och mala i en av flera elektriska eller handdrivna kvarnar i ett speciellt gästkök.
Enligt Wikipedia dog Anne Wigmore 1993 "in a fire", men hennes arv lever vidare. Fast vi har beställt ett par nya böcker för att slippa se det här omslaget igen. Levande föda har bytt namn och heter numera raw food.

Andra bloggar om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

"genom att äta det det gröna gräset som växte runt henne där hon låg i trädgården och lapade i sig solens hälsobringande strålar"

Det påminner om sjön i Ägget är löst. Fast det är precis tvärtom. Fast inte.

Anonym sa...

Visst får man lära sig mycket udda saker när man jobbar på bibliotek!?

Conan sa...

m: "Jag lärde mig äta nästan allt som kom flytande på vattnet. (...) Jag snappade efter flugor och mygg och så lyckades jag tugga ihop vasstrån till en boll och drog in vatten i munnen genom den och tuggade ur." Ur boken!
Steken: Ja, det är gratis fortbildning varje dag...

Anonym sa...

Å fy fan jag blir ju rädd för mig själv! What am I? Ett geni?