tisdag 11 maj 2010

I'm The Wire-starter!Som en self-respecting filmnörd är det alltid plågsamt att erkänna sina luckor. Confession time: jag har inte sett Juno (gasp!), eller St Elmo's Fire, eller Slaget om Alger, eller The Wizard of Oz, eller... När det gäller tv är listan ännu mer smärtsam och lång, men nu har det äntligen blivit dags att ta sig an Världens Bästa TeveserieTM, Nollnolltalets Dickens Fast På tv bla bla blah aka THE WIRE. Betar av dem boxvis på dvd. Tre avsnitt in kan jag meddela följande:

* Det är bra, givetvis. Jag blev snudd på lika hooked som efter första avsnittet av Sopranos eller Six Feet Under.

* Jag älskar hur David Simon och Ed Burns (som skrivit alla episoder i s01) slår an tonen så knallhårt redan i första episoden, i scenen där McNulty blir inkallad till Rawls efter att ha läckt känslig info till domaren, och chefen möter honom sittandes bakom skrivbordet med båda långfingrarna i luften. Och säger nåt i stil med "This one is gonna go up your ass. And this one I'll put in your eye." Raka rör.

* Två välbekanta ansikten från Homicide: Life On The Streets dyker upp per omgående: Erik Dellums (underbart svinige storskurken Luther Mahoney) som coroner och Peter Gerety som domare (hans Gharty är såklart inte min favvo från Homicide men ändå).

* McNulty är en så självklar, så klockren antihjälte. Det är naturligtvis skandal att Dominic Wests filmkarriär inte tagit fart ordentligt, han borde exempelvis slippa spela andrabanan till Ray Stevenson i Punisher: War Zone. Vi håller tummarna för att Neil Marshalls kommande medeltidsaction Centurion blir en hit.

* Reaktionerna jag mött när jag bekänt att jag precis börjat plöja serien har varit massivt kärleksfulla och svårt avundsjuka - folk har blivit knäckta över hur mycket glädje jag har kvar framför mig och önskat att de kunde börjat om med fräscha ögon. Det värmer.

Bara 57 avsnitt kvar nu. Pepp!

5 kommentarer:

Sven Svensson sa...

förstår precis. plöjde alla avsnitt för en månad sen. nu önskar jag mig minnesraderarmanicken från men in black så jag skulle kunna glömma allt och göra om samma resa igen. inget jag ser på nu känns värt tiden jag lägger ner.

Misse sa...

Avundas dig som får uppleva the wire färskt från början, bästa serien någonsin! Kan även säga att den blev nästan ännu bättre andra svängen man såg den... Liten rättelse bara; tror det är Rawls, inte Foerster, som ska utforska McNulty närmare med sina långfingrar. Förstår dig dock, det är namn till förbannelse att hålla reda på. Mycket nöje framöver!

Conan sa...

Misse, visst var det Rawls - tack för korret. Här är klippet också! Grym scen...
http://www.youtube.com/watch?v=B_X4tdPa1iU

OB sa...

Helt OT (för jag har inte sett The Wire), men vad säger Conan om årets polarpristagare?
Jag tycker iaf att årets pristagare inte känns fullt lika omaka tidigare år, dvs. jag känner till och uppskattar bådas verk.

Conan sa...

OB: ibland hör Gud bön direkt! :) Läs mitt inlägg idag. Och jag håller med dig: jämfört med tidigare år - det mest absurda exemplet är väl paret BB King/Ligeti - känns det mindre omaka i år. Om så kanske bara för att båda gör populärmusik och välkända.