onsdag 19 maj 2010

Stick with your own kind, FREAK!


Åttiotalsrullarnas bästa gåva till filmhistorien var sannolikt mobbarna - de som gjorde wedgies, la fälleben på matan och bara var allmänt vidriga mot nördarna. The Huffington Post har gjort en fin liten hyllning till the bullys, från Bill Paxton i Weird Science till Craig Sheffers överklassvin i Some Kind of Wonderful. Samt framtidsversionen av Biff Tannen ("Anybody home, McFly??").

Skönaste mobbaren i filmen ovan är nog Billy Zabka, den blonde från Karate Kid som var den perfekte ariske bullyn i flera filmer (med en mäktig hårhjälm to boot). Och bästa sekvensen är hur Wyatts flock of seagulls-lugg lyfter när Bill Paxton spottar ur sig ordet "piss" vid 00:26. Eller hur perfekt James Spader levererar repliken "You're a bitch!" med släpigt förakt vid 00:55. Åttiotalet!

4 kommentarer:

Tomas sa...

Briljant på så många nivåer. Mycket är bättre idag, men high school-filmer hör definitivt till sådant som var bättre in the 80s.

En liten fråga bara. Var någonstans står det att läsa om att de utesluter Biff Tannen? För han syns ju tydligt med i bild ett par gånger. Fast det förstås; det är ju 80-talsversionen av Biff vi ser i bild, så det är väl ett litet kryphål.

Conan sa...

Bra fråga! Biff är ju med flera gånger, vilket jag missat. Har ändrat i texten nu.

Anonym sa...

Fantastiskt klipp! Saknar bara den bästa åttiotalsmobbaren av dem alla: Kiefer Sutherland i "Stand by me".
Han är bra på att vara intimidating i "Lost boys också.

/Sam

Peter sa...

Alltså, är det bara jag som känner att Zarembas artikelseriesvar på den här bloggposten var lite, typ, overkill?

Sam: För att inte tala om när han är i tortyrtagen i 24. Vuxenmobbning!