tisdag 23 augusti 2011

#31: Hall Pass (2011)Om man för en stund vill dra amerikansk film över en kam kan man säga att alla romantiska komedier riktade till tjejer handlar om att gifta sig, och alla komedier riktade till killar handlar om att få slippa vara gift. Hall Pass, bröderna Farrellys senaste, drar det här konceptet till sin absoluta spets. Jenna Fischer och Christina Applegate spelar fruarna, vars livsmål är att ha perfekta villor och väldompterade makar. Jason Sudeikis och Owen Wilson spelar männen, som är ständigt svinkåta på tonårsbrudar och drömmer om att slippa sina fruar och bara få knulla. Det är outsägligt deprimerande, som att sitta två timmar i kö på Vårdcentralen där det enda som finns att läsa är ett gammalt nummer av Lilla Fridolf.

Wilson och Sudeikis får efter några turer varsitt frikort att få ligga helt konsekvensbefriat under en vecka, vilket leder till knasiga förvecklingar. De ytterst svenniga och kritvita medelklassnubbarnas oerhörda inkompetens när det gäller att ragga brudar plockar förstås hem några billiga skratt, men i övrigt fylldes jag av sorg. Om det här ska vara gjort med en viss distans eller om det finns extra lager så har jag missat det. Och en liten note to bröderna Farrelly: det blir inte per automatik kul när man säger vagina. När Sudeikis och Wilson står och riffar om en mouth vagina riktigt ser man hur Farrellys sitter ängsligt hukade över sina laptops och så väldigt väldigt gärna vill vara Sarah Silverman eller Wanda Sykes, fast tre år för sent.

Jag gillar annars Farrelly-bröderna, till och med Heartbreak Kid. Gillar att de alltid tar med funktionshindrade personer, och att de ofta hittar balansen rå gross out-humor och en fin, varm ton. Men Hall Pass är befriad från värme och genomsyras av bitterhet och kyla. Vet inte om brorsorna gått igenom varsin livskris eller bara försöker pejla vad publiken vill ha istället för att köra sin grej, men resultatet är en unken och dyster soppa, lika mans- som kvinnoförnedrande.

Men Richard Jenkins som åldrad, solariebrun proffsraggare som agerar mentor till killarna är riktigt bra.


5 kommentarer:

Albud sa...

Det räcker ju faktiskt att se eftertextscenen för att få ut det bästa av filmen:

http://www.youtube.com/user/pilkipediaTV#p/u/13/nLJc28Aodb4

Ron Obvious sa...

...och då är ändå grävscenen snodd rakt av från "Review with Myles Barlow" när Myles recenserar mord.

Conan sa...

Tack! Jag orkade inte se så långt... Lätt bästa scenen i filmen, varför klippte dom bort den? Galenskap.

Anonym sa...

Nej, här håller jag inte med dig alls. Jag såg en komediklassiker, en ny Dum & Dummare, skrattade nästan oavbrutet och började nästan leta efter Larry Davids namn bland manusförfattarna. Scenen när gänget under första frikortskvällen lyckats avstyra brudraggandet och sitter proppmätta och helt blåa om munnarna är bland det roligaste jag sett. Men jag kanske är lättroad. /Sam

Anonym sa...

Nej, här håller jag inte med dig alls. Jag såg en komediklassiker, en ny Dum & Dummare, skrattade nästan oavbrutet och började typ leta efter Larry Davids namn bland manusförfattarna. Scenen när gänget under första frikortskvällen lyckats avstyra brudraggandet och sitter proppmätta och helt blåa om munnarna är bland det roligaste jag sett. Jag har sett varianter av det där så många gånger i verkliga livet. Men jag kanske är lättroad. /Sam