måndag 13 februari 2012

The Killer "elite"OK, jag lovade ju mig själv förra året att se bättre filmer men vad kunde passa bättre till en ledig förmiddag än en ny brittisk/australisk actionrulle starring Jason Statham och Robert DeNiro? För dom två har väl aldrig gjort något dåligt? Särskilt inte De Niro? Och särskilt inte se senaste tio åren? 


Killer Elite har tyvärr inget med Peckinpahs sjuttiotalsvåffla The Killer Elite att göra utan bygger på romanen The Feather Men med påstådd verklighetsbasis skriven av en före detta SAS-man och äventyrare vid namn Ranulph Fiennes, och redan här inser jag att Fiennes (no relation till Ralph) och hans Wikipedia-sida är ungefär tjugo gånger mer intressanta än filmen baserad på hans bok. T ex:


a) Fiennes var ett av sex namn på en shortlist för att avlösa Connery som den nye Bond, men blev ratad av Cubby Broccoli eftersom han hade "hands too big and a face like a farmer",b) hans fullständiga namn är Sir Ranulph Twisleton-Wykeham-Fiennes, 3rd Baronet,


c) han var den förste att vandra till fots till både Nordpolen och Sydpolen och den förste att korsa Antarktis till fots,


d) han har skrivit 19 böcker.


Man borde alltså göra en film om honom, istället för en kass actionmacka med töntig dialog baserat på en av hans böcker. Titeln Killer Elite antyder ju att vi ska få möta själva eliten bland kontraktsmördare, men snubbarna här är trots att vi får se dem slå och sparka jättemycket och ha tuffa solglasögon rätt så klantiga och osmarta. Man föreställer sig att yrkesmördare på elitnivå ska vara lite som de agenter Bourne möter: vältränade, anonyma, diskreta, kunna slåss, kanske kunna lite parkour också. Fast vad vet jag? Elitmördare kanske är brittiska yobbon i fula skinnjackor som Statham? Eller sextioåriga gubbar med kulmage och skjortan utanpå jeansen som De Niro? 

Clive Owen spelade ju en perfekt mördare i första Bourne, han som dör ute på fältet i en ömsint scen. Här är han ett badass som kämpar med klumpigt skriven expositionsdialog och får spö av The Stath. Ovärdigt!
3 kommentarer:

MFGill sa...

...har han pickan i en franska?

MFGill sa...

(så att säga)

Conan sa...

De Niro: "Har du pickan i en franska eller är du bara glad att se mig?"