onsdag 1 augusti 2012

Hitchcocks listchock!

Idag avslöjade Sight & Sound sin nya topp 50-lista, som kommer att publiceras i septembernumret. Inga enorma överraskningar, fortfarande goa gôbbar som Kubrick, Ozu, Fellini, Murnau, Ford och Dreyer på topp 10. Men! Faktiskt en liten skräll i det att Citizen Kane äntligen petats ner från förstaplatsen – ett litet, litet paradigmskifte. Kane är nu tvåa efter Hitchcocks Vertigo, hans näst bästa film (efter Rear Window) och egentligen skriver jag det här mest för att få en chans att posta den här magnifika bilden på Kim Novak som Sight & Sound bjussade på. Färgerna! Listan finns här.


2 kommentarer:

Nordh sa...

Jag måste säga att jag tycker att listan är väldigt tråkig, inte minst därför att jag, i likhet med dig, håller Rear window före Vertigo, men också därför att det finns så få moderna filmer.

Det har alltså inte gjorts någonting av värde under de senaste tio åren?

Och visst, jag gillar Mulholland Drive, men jag rankar den näppeligen som den bästa västerländska filmen under de senaste 25 åren.

Conan sa...

Mm, så brukar det alltid vara. Vet inte om det är samma kritiker som förra gången de frågat? Rimligtvis har väl en del ur det gamla gardet dött ut sen sist. Lär hursomhelst dröja innan The Dark Knight Rises tar sig in. :)