fredag 16 november 2012

Sjukt dålig Nic Cage-film är ändå ett slags friskhetstecken


Jag har redan tjatat till leda över att jag ser för mycket dålig film (till exempel här) så vi behöver inte idissla detta sorgliga faktum en vända till. Säg såhär: det är mycket på jobbet, jag är sjukt trött hela tiden och då vill man ha nåt lättsmält och lagom bra. Kanske en Nicolas Cage-film? 


Det är ingen hemlighet att Cage tar alla roller han blir erbjuden numera, och en av de senare filmerna att rulla ut på löpande bandet är Trespass, som tyvärr inte är en remake av Walter Hills hårdkokta actionrulle med Ice Cube och Ice T utan en tafflig home invasion-film där Nic spelar en framgångsrik businessman med olycklig hemmafru (Nicole Kidman) och angstig lightemo-tonårsdotter som blir terroriserade av ett gäng brutala men rätt korkade rånare. Att Nic gör b-genrefilm är inget nytt men vad Kidman såg för utmaningar i rollen är något av en gåta wrapped in an enigma. Schumacher har ju tidigare visat att han ändå kan göra halvhyfsade kammarspel (typ Phone Booth) men här regisserar med Batman & Robin-megafonen: stort, skrikigt och charmlöst.

Bovarna vill åt Cages pengar som ligger inlåsta i kassaskåpet, vars kombination bara finns i Nics huvud, och de hotar skjuta Kidman om han inte öppnar. Han vägrar. Sen vidtar en mängd illa skrivna och utförda twists & turns, bland annat har Kidman (som är uttråkad och sexuellt negligerad av den stelfrusne arbetsnarkomanen Cage) haft en ÅNGANDE affär med en av rånarna (en birollskille från Twilight som låtsats vara larminstallatör) vilket skildras i enormt cheesy återblickar, fotade och klippta som vore de en tysk Libresse-reklam. Etc. Jag spolade en del här. Det var på Netflix så det var iaf "gratis".

Det enda intressanta med en här filmen – förutom att den slog ökända From Justin to Kelly och nu har USA-rekordet för att gå snabbast från bio till dvd, 18 dagar – är att Cage mitt under inspelningen ville byta roll. Wikipedia: "Production was disrupted on August 3, 2010 when it was reported that Cage had abandoned the project as he had allegedly insisted on switching roles from Kidman's husband to the kidnapper. According to reports, the role was then offered to Liev Schreiber. However the following day Cage resumed his role as the husband. Due to the confusion over casting, the production start date was moved from August 16 to 30."

Det här är underbart på två sätt. Dels är det ju klart och tydligt bevis för att Cage numera inte läser manus innan han tackar ja till en film – hade han gjort det hade han förstått vilken usel tråkroll maken är, en roll som går ut på att ligga och jämra sig med en bössa i pannan i 90 minuter medan andra skådisar som tjänar 10% av ens lön spottar fula ord i ens fejs på 2 cm avstånd – ty [SPOILER] på tvärs med genren får Cage aldrig slå tillbaka! Det är helt sjukt, han är hunsad och misshandlad exakt hela filmen. 

Och dels, förstås ett trevligt bevis på att Cage är helt crazy. Klart som fan att han ville byta roll! Trist bara att filmbolaget inte gav efter, filmen hade mått oerhört bra av Cages patenterat maniska överspel. Då hade filmen kunnat gå från uselt dålig till bra dålig.


2 kommentarer:

Janne sa...

Den här filmen ska jag fredagsmysa till!

Conan sa...

Haha!