tisdag 9 april 2013

Franco the Great and WonderfulDet är konstigt att vara filmnörd på tiotalet. Nu ska alla fräna regissörer man började digga som tjugoåring göra barnfilm i 3D. Peter Jackson med... allt nuförtin, Martin Scorsese med Hugo, James Cameron med Abadah, Tim Burton med Alice i Underlandet, som väl var okej fram till den hemska electric boogaloo-scenen... och nu Sam Raimi, med Oz the Great and Powerful. (Eller "Oz the Gweat and Tewwible" som man vill kalla den, efter den där asläskiga ehh... funktionshindrade (?) tjejen i Stephen Kings Pet Sematary.) 

Raimi, han som skramlade ihop pengar tillsammans med barndomskompisen Bruce Campbell och gjorde lågbudgetmästerverket Evil Dead, och sen splatter-slapstickfesten Evil Dead 2, och sen tappade bort sig litegrann med Spider-Man (fast tvåan var härlig) och sen gjorde geggig comeback med underskattade Drag Me to Hell. Ska han nu göra CGI-matiné featuring en tokrolig apa i piccolouniform med röst av Zach Braff? "Pepp!" (Man måste nog vara amerikan för att bli upphetsad över en prequel till Trollkarlen från Oz.)

Tack och lov har Raimi James Franco i huvudrollen, och Franco är faktiskt helt suverän. Han bär filmen på sina axlar, eller snarare på sitt sorglösa flin, fyller sin roll med så mycket älskvärd charm att mysmätaren slår i taket i nästan varje scen han är med i. Och filmen har lyckligtvis inte den där kliniska, döda looken som Burtons Alice hade, mer som ett färgglatt sockerpiller med fin 3D och en överjordiskt snygg Michelle Williams. Minus dock för Bruce Campbells cameo, som är av det menlösare slaget. Bäst är den första halvtimmen, som utspelar sig i Kansas 1905 och där Franco och Braff introduceras som halvtaffliga trollkarlar som reser runt på marknader i en skabbig husvagn, filmat i sepiaton och 4:3-format. Jag hade gärna sett en hel långfilm om det.

Nu när Raimi fått sin barnfilm ur systemet tycker jag det är dags för nåt lite vuxnare. Tills dess är det bara att längta efter Evil Dead-remaken, som fått Tapert/Raimi/Campbells välsignelse och som enligt recensionerna hör och häpna lär vara rätt bra. Jag har skippat alla trailers och vill se den osabbad. Premiär 10 maj. Evil Pepp!

Inga kommentarer: