måndag 28 juni 2010

Filmhistoriens absolut sämsta pappaOBS: inlägget innehåller enorma spoilers för filmen Orphan. Läs bara om du redan sett den! (Jag fattar ju att det här exkluderar 92% av alla besökare men what the hell.)

Någon, nånstans hade peppat på Jaume Collet-Serras Orphan så jag gav den en chans. Bizarr film. Vanligtvis halvindieskådisarna Peter Sarsgaard och Vera Farmiga (pre-Up in the Air) slummar till det i sleazy men välgjord skräckfilm om liten adopterad flicka från ryskt barnhem som snabbt får lille Damien från Omen att likna Dakota Fanning. Hon spelar ut föräldrarna mot varandra, skadar lekkamrater i parken, slår ihjäl en snäll nunna med en sten, eldar upp en trädkoja, knivhotar sin styvbror med mera - och allt slutar i en sinnessjukt melodramatisk slasherfinal då man mest tittar för att det inte går att sluta titta. Det är här twisten avslöjas också (filmens tagline: "You'll Never Guess Her Secret") på ett hysteriskt roligt sätt, inklusive underhållande makeup.

Men det jag vill prata om är Peter Sarsgaard som alltid brukar vara snygg och bra (t o m i Bigelows sömnpiller K-19: The Widowmaker) men här har den otacksamma genretypiska rollen som Mannen som inte tror på sin fru, trots att ALLT i den här filmen verkligen talar för att frugans misstankar om att de adopterat ett ondskefullt barn stämmer till hundra procent. Det absurda är att det knappt finns någon scen som etablerar hans känslomässiga band till lilla Esther - ändå bestrider han tjurskalligt ALLT Farmiga säger, och plockar fult fram hennes gamla alkoholism som trumfkort trots att de straxinnan haft ett jättefint förhållande som t o m innehöll en passionerad ståfralla mot diskbänken - för Farmiga givetvis med behån på (så gör de ju i USA) och givetvis fanns scenen mest för att Esther ska komma på dem och bli svartsjuk. Det finns ingen rim och reson ihans beteende, förutom att driva handlingen plågsamt enkelriktat framåt.


Och när Sarsgaard till slut förstår sitt misstag är det försent. Och upptakten till den scenen är HELT obetalbar: Sarsgaard har just kommit hem från sjukhuset där hans son nätt och jämnt blivit kvävd av Esther med en kudde (vilket bara Farmiga förstått, men hon är på sedvanligt vis fullproppad med valium av de manliga läkarna), sätter sig i soffan, dricker hastigt en flaska rödtjut, slumrar till - och när han vaknar ser han allting suddigt och fyrdubbelt, som i ett prisma. År 2009! Det är helt lysande! Sen ringer det, och han går långsamt, långsamt fram till telefonen - och just då bryts det, och proppen går, allt blir svart... och han hasar omkring i snigelfart, fortfarande med prismat snurrande... Ja helvete.

Hans roll i den här filmen kan vara den sämsta filmpappan jag sett sen Nicholson i The Shining. Fast Nicholson var mer underhållande, Sarsgaard är oerhört irriterande. Har ni sett filmen? Vad tyckte ni? Talk to me!


6 kommentarer:

Pop-Sara sa...

har inte sett filmen, men det låter precis som pappan i en bok jag läst ("vi måste prata om kevin"), där sonen kevin är oerhört ondskefull, men pappan vägrar tro mammans alla vittnesmål och skyller på att hon minsann inte ville ha barn från början och bara hittar på allt. vet inte om det är en fiktionsförälder-mall eller om det helt enkelt är vanlig föräldrakärlek?

Anonym sa...

Har inte sett filmen och blev grymt besviken på att du inte spoilrade tillräckligt! Jag vill veta hemligheten!!

/olga

mordikai sa...

Ja, kan inte du spoila hemligheten också? :)

Conan sa...

Haha! OK, ni bad om det: Esther, visar det sig, är ingen ondskefull nioåring utan i själva verket vuxen - en 33-årig kvinna som lider av sjukdomen hypopituitarism som gjort att hon stannat i växten och ser ut som ett barn. Hon drar från fosterfamilj till fosterfamilj med målet att krossa mammorna och ligga med papporna, men eftersom det aldrig funkar tar hon livet av hela eller delar av familjerna och drar vidare, på något mystiskt sätt utan att åka fast.

Hon försöker förföra Sarsgaard - som är på fyllan efter den där vinaren och ser allt fyrdubbelt - men han knuffar förvirrat bort henne. Och det är då hon plötsligt blir fulsminkad för att se ond och vuxen ut (det ser faktiskt inte HELT fördjävligt ut om än knappast trovärdigt) och hugger ihjäl Sarsgaard inför ögonen på hans dotter och sen ägnar sig åt en lång och blodig Jason Vorhees-jakt på Farmiga och dottern innan de lyckas dränka Esther i en damm.

Slutrepliker:
Esther (fejkat gråtmilt): But Mommy, please....
Farmiga: I'm not your FUCKING mommy! (sparkar henne i huvudet så hon glider ner i vattnet)

The End!

Anonym sa...

Ha ha!!! Tack Per, härligt med lite skräck såhär en sommarförmiddag på kontoret.

/olga

Conan sa...

Varsågod! :)