onsdag 1 juni 2005

Father Ted tillbaka!Sent omsider har SVT köpt in Father Ted, en av nittiotalets bästa brittiska komediserier. Visserligen visade TV4 serien när det begav sig, då omdöpt till Jösses! (ouch) och undanskymd på märkliga sändningstider så jag misstänker att många undvek/missade. Father Ted är historien om tre inkompetenta präster på en gudsförgäten ö utanför Irlands västkust, och är helt enkelt sinnessjukt rolig. Serien skapades av det gudabenådade paret Graham Linehan och Artur Mathews, som varit insyltade i ett gäng av de mest smarta och nyskapande brittiska komediserierna på senare år: Brass Eye, Jam, Black Books, Big Train, The Fast Show, Coogan's Run, Little Britain... listan är lika lång som imponerande.

Tre säsonger gjordes innan Dermot Morgan i titelrollen gick bort i förtid 1998 (blott ett dygn efter sista avsnittet spelats in), allt finns på finfina dvd-utgåvor med underhållande kommentarsspår men passa på att se den på tv i sommar. Vet inte hur många episoder SVT har tänkt visa, de har inte ens orkat göra en egen sida på svt.se, men ikväll 22.55 är det bara att bänka sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Halleluja! Father Ted hör till det roligaste sedan Pang i bygget. Såg de tre säsongerna nyligen, med en känsla av att alla andra omdömen än "klassiker" är en förolämpning mot serien och mot salig Dermots minne.