fredag 3 juni 2005

Kung Fu Hustle

Stephen Chows Kung Fu Hustle är sannolikt det roligaste man kan se på bio just nu. Det är en kung fu-komedi i halsbrytande tempo som lyckas med konststycket att både göra grym parodi på några av de senaste årens största benknäckare (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Kill Bill och The Matrix-franchiset framför allt) och samtidigt överträffa dem på alla plan.

Det är tidigt 40-tal i Kina och en fattig bostadslänga terroriseras av The Axe Gang, ett gäng ondsinta och kostymklädda mafiosos som vet hur man trakterar en yxa. Men de eländiga trashankarna i rivningskåken, anförda av den girige hyresvärden och hans skräckinjagande fruga, visar sig vara bona fide kampsportmästare. In i striderna snubblar odågan Sing (Stephen Chow himself) och hans tröga sidekick, vars högsta dröm är att bli medlemmar i The Axe Gang.Redan i de första minuterna av filmen visar Chow - hjälpt av mästarkoregrafen Yuen Wo Ping och smidig CGI - vad han går för, och bjussar på slapstickbetonat ultravåld, storslagna kulisser och väsande gangsters med ruttnande tänder som bryter ut i spontana musikalnummer mitt i huggandet - och det är bara början. Kung Fu Hustle är en blixtsnabb och bländande röra av alla möjliga genrer - musikal, gangsterfilm, kung fu-rulle, kärleksmelodram, slapstickkomedi. Slagsmålen är hypersnabba och enastående skickligt gjorda, kryddade med ultravåld i cartoonstil som inte ligger Itchy & Scratchy långt efter.

Chow driver kärlekfullt med de centrala fightscenerna i Kill Bill och The Matrix: Revolutions - men de elegant svartklädda skurkarna får här dyngstryk av småfeta gubbs i överkammad flint och skitiga linnen, och en bister matrona iklädd nattsärk och hårrullar och med en ständigt rykande fimp i mungipan. Det blir otroligt kul, särskilt som både Kill Bill och de olidliga sista delarna av Matrix var svårartat pretentiösa. Samtidigt är fighterna i Kung Fu Hustle bland de mest underhållande och imponerande som fästs på film, och får Tarantinos och Wachowskibrödernas actionepos att kännas lite lätt rörelsehindrade.

Nu känns det angeläget att jaga reda på Shaolin Soccer, Stephen Chows genombrottsfilm i väst. Är den bara hälften så lysande som Kung Fu Hustle blir det fest igen. (Betyg: 9/10)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste se den så snart som möjligt. Överallt får den bra betyg och goda omdömen.
mvh Chadie http://chadie.nu/

Anonym sa...

Hey Conan,,, Shaolin gör dig inte besviken.. kolla här:

http://finch.se/issue11/123/Shaolin_Soccer.html

finns mer tips på asiatisk film om du kollar på "äldre nummer" i finchbloggen på www.finch.se