torsdag 1 september 2005

MediumFör oss som haft en crush på Patricia Arquette sen True Romance och Ed Wood i början av nittiotalet har det känts lite deppigt de senaste åren. Hon var underbar som luden skogskvinna i Michel Gondrys underskattade Human Nature från 2001 men sen dess har hon varit nånstans i periferin. Det kändes som om hon trillat ner i den ökända åldersfällan som alla kvinns i Hollywood har mardrömmar om: för gammal för att få huvudroller, för ung för att glida över till mammafacket.

Men glädjande nog är Patricia tillbaka och har fått en helt egen tv-serie, och det är bara att tacka och bocka. Medium är skapad av Glen Gordon Caron (med Remington Steele och Moonlighting på sin cv) och handlar om Alison DuBois, som är lärling på en advokatfirma men snabbt upptäcker att hennes synska förmågor (i drömmarna får hon påhälsning av osaliga andar som berättar vad som hänt och var de är nedgrävda) är till både hjälp och stjälp i arbetet. I första avsnittet faxar hon ut sina syner om diverse olösta brott till ett antal polisdistrikt, får napp i Texas där en klichémässigt avog Texas Ranger (gästroll av Conanfavoriten Arliss Howard) mjuknar när hon har obegripligt bra koll på var en ung pedofil gömt sitt offer.

Piloten lovar gott och Medium kan bli en riktigt kul serie att följa. Inget märkvärdigt, men bra skådisar, framförallt Arquette som bär ett tungt lass. Det är lysande casting, ingen kan som hon ge vilka repliker som helst en naturlig, otvungen, trovärdig klang, och samspelet mellan Alison och hennes make (Jake Weber i mjuktuff sjuttiotalsfrisyr) känns levande och tajt. Det är för övrigt andra gången Weber spelar andrafiolen till en kvinnlig hjälte, han var ju perfekt som sidekick till Sarah Polley i Dawn of the Dead, vilket känns sympatiskt. Och trots att Alison får se många fasansfulla brott så geggar man tacknämligt nog inte ner sig i grymma detaljer vilket känns uppfriskande i dessa kliniska och obduktionsfixerade CSI-tider.

I USA börjar snart säsong två av Medium. Här hemma är serien inköpt av TV4 med premiär nästa torsdag 8 september. Hubba hubba!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan bara hålla med! Snubben är en idealsnubbe. En sån vill jag ha!