torsdag 29 september 2005

My Name Is Earl

Häromveckan var det USA-premiär för NBC:s nya komediserie My Name Is Earl, skapad av Greg Garcia med bl a Family Guy på sin cv. Jason Lee gör titelrollen, en pundig white trash-slacker som omvärderar sitt liv när han vinner en tunna pengar på lotteri bara för att sekunderna efteråt bli överkörd och få se vinstlotten vissla iväg. Från sjukhussängen får han några visdomsord från Carson Dalys tv-show och inser att karma är något högst verkligt - do good things and good things will happen to you, do bad things and they'll come back to haunt you. Earl listar alla de ondskefulla gärningar han gjort sig skyldig till i livet (det blir 258 st) och bestämmer sig för att ställa dem till rätta, en efter en - först på listan är ett gammalt mobboffer, nu vankelmodig smygbög med noll självförtroende, som får oväntad påhälsning av sin plågoande.

Det är verkligen lilla julafton för alla fans av Jason Lee, som gör den roll han är född att spela, en trögtänkt men älskvärd slashas i grungeskjorta och feta polisonger. Han är fullständigt briljant i ett pilotavsnitt som lovar extremt gott: håller resten av serien samma nivå blir My Name is Earl en fenomenal fullträff. Det är ett smart och roligt manus som under de första tio minuterna betar av Earls tragikomiska backstory i rasande takt, där både rollgalleriet och det uppskruvade men ömsinta berättandet påminner en hel del om bröderna Coens tidiga mästerverk Raising Arizona (Earl känns som en tvillingsjäl till den misslyckade men godhjärtade H.I. McDunnough i Nicolas Cages ömkliga gestalt).

My Name is Earl är något av det roligaste jag sett på länge och nu hoppas vi bara att någon köper in serien till Sverige ögonaböj.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra! Jag laddade precis ner andra avsnittet och ser fram emot att kolla in det efter jobbet!
Nya säsonger av Lost och CSI och så nu detta....finfin nerladdningshöst!!

Anonym sa...

Åh vad kul! Jason Lee är en av mina favoriter. Sedan är han nästan likadan som sina rollfigurer i verkligheten också (Har hängt med honom på Norrmalmstorg).

Anonym sa...

piloten var kanske kul, men fan resten är verkligen skit! rikigt dåligt faktiskt. har sett de fem första avsnitten och det är fan inge kul. usch

Anonym sa...

Kan inte annat än att instämma. My name is Earl är i mitt tycke helt fantastiskt roligt (håller således inte med Oskar, som förvånar mig genom att se fem avsnitt av en serie som han inte gillar. Jag hade droppat den efter två dåliga avsnitt.) och Jason Lee som Earl är inget annat än en fullträff!