tisdag 4 oktober 2005

Lite som duEn ny cool ungdomsserie, med lite snabbt och häftigt bildspråk, filmad på dv, mycket handkamera, om ett gäng ungdomar på tröskeln till vuxenvärlden, beställd av SVT - låter det mumma? Fallgroparna var så många att projektet borde blivit en nytt debacle i stil med Nudlar och 08:or, ungdomssatsningarnas egen Hindenburg. Men både Spung (2002) och Spung 2.0 häromåret var svinbra, mycket tack vare ett välskrivet manus med absolut tonträff och kliniskt befriat från den välmenande tafflighet som genren ofta dras med. Spung kändes äkta. (Och hade ett slösande soundtrack att dö för vilket tyvärr också gör att musikrättigheterna blir så dyra att någon dvd aldrig lär se dagens ljus - synd och skam.)

Huvudförfattare på Spung var en fruktansvärt begåvad människa vid namn Cilla Jackert och nu är hon (tillsammans med Spung-kollegan Erik Ahrnbom) tillbaka med SVT Dramas stora höstsatsning Lite som du, en mjukt rolig relationskomedi om två trettiplussare som kantrat i sina relationer och försöker staga upp sina liv. Tidningarna har spunnit loss på att Magnus Härenstam går against character och spelar en riktigt reaktionär gammal surgubbe, och det gör han med den äran, men bäst är den alltid lysande doldisen Bengt Nilsson och Magdalena In De Betou (Cleo) i huvudrollerna. I en intervju i Sydsvenskan beskriver Erik Ahrnbom serien som "en korsning mellan När Harry träffade Sally och Todd Solondz Happiness" vilket inte är helt krystat, de monumentala förebilderna till trots.

Första avsnittet lovade gott (och finns att se på SVT:s web) och det enda orosmolnet just nu är att serien ska pågå i ytterligare 24 avsnitt gånger 30 minuter - det känns just nu som total hybris och fanken vet om det kommer att hålla så länge. Men jag litar på Jackert och söndagkvällar kl 20 är spikade för ett bra tag framöver.

Inga kommentarer: