onsdag 14 september 2005

Donald lever!

Malcolm McDowell, David Warner, Bud Cort - sjuttiotalsidolerna som på ålderns höst mer eller mindre försvunnit in i b-filmsdimman och direkt-till-dvd-träsket är deppigt många, med några lyckliga undantag (Brad Dourif, som efter x antal biroller i dussinslashers landade roller i både Sagan om Ringen-franchiset och Deadwood och förhoppningsvis går mot lite mer matiga roller framöver).

Donald Sutherland - oförglömlig i sjuttiotalsrökare som MASH, Day of the Locust och Invasion of the Body Snatchers - har aldrig riktigt varit i riskzonen även om han gjort sin beskärda del av semidynga. Det smärtar, men vi får aldrig glömma att han tackade ja till Jutta Rabes ökända Estoniarulle Baltic Storm (någon som sett den?), och det var kämpigt att se honom som glad pensionär i Clintans gubbfest Space Cowboys. Men då och då har han dykt upp i briljanta småroller, som brännskadad pyroman i Ron Howards Backdraft, och framförallt som Mr X i JFK, ett inhopp på kanske tio minuter som gav ny energi åt hela Stones tretimmarsepos. Och i kommande Lord of War (se tidigare pepp!) spelar han militär - en bra bit ner i rollistan, men ändå.

Jag hade glömt hur mycket jag gillar Donald Sutherland men ramlade på en fin liten intervju i The Guardian, med anledning av ännu en biroll (nu i kommande filmatiseringen av Pride and Prejudice med Keira Knightley och Judi Dench). Sutherland har hunnit bli 70 jordsnurr men tar emot Guardians reporter (som är hopplöst starstruck) med stora famnen och rejält med självdistans, och får prata av sig om Altman, Fellini och sitt radikala sjuttiotal.

Och framtiden ser hyfsat ljus ut - Sutherland har en fast roll i ABC:s höstsatsning Commander-in-Chief (premiär 27 sept), med Geena Davis i comebacktagen som den första kvinnliga presidenten (och glädjande nog Kyle Secor - aka känslige Tim Bayliss i Homicide - som hennes make). Serien är skapad av Rod Lurie, mannen bakom det smarta politska dramat The Contender, så det kan i bästa fall bli riktigt bra.

Inga kommentarer: