tisdag 23 januari 2007

GuldbaggekommentarerEftersom det mest upphetsande i Jag mötte Lassie-väg var att jag visade Johan Rabaeus rätt till herrmuggen - i såna här sammanhang är jag en watcher, ingen doer - så går vi rätt på själva evenemanget igår kväll. Det var - från publikplats åtminstone - riktigt bra, lätt det bästa året på länge. Inte filmmässigt då, men Sissela Kyle var i toppform och manuset hon varit med och skrivit var oväntat top notch: inte de obligatoriska småslöa passningarna utan genuint elaka, och skrivna av personer som faktiskt verkar ha genuin koll på (svensk) film. Trailerparodierna - Stekarna, Späck och den med sushi och en bindgalen Ia Langhammer - var otroligt lyckade och träffsäkra, snudd på Billy Crystal-nivå. Och Micke Nyqvist gjorde en så bra parodi på sin tantkramiga filmpersona att jag nästan skäms för det där jag skrev. (Nästan.)

Annat: bizarrt och otippat, förstås, att både Farväl Falkenberg och Storm blev så hårt snuvade. Ruskigt kul att en filmkritiker fick hederspriset, Nils Petter Sundgren är väl värd sin stående ovation som journalist och folkbildare, och när man ser filmsnuttarna från Cannes på 60-talet där han sitter i kortärmad skjorta under ett parasoll mittemot Forman et al är det påfallande vilken cool katt, vilken dandy han faktiskt var. När ska han skriva sina memoarer?

Bergmanpriset känns mer och mer obegripligt. Inget ont om Angela Kovacs men det är märkligt att Gammelman varje år ska sitta ute i sin stuga på Fårö och "i samråd med" SFI-chefen (tjenare) pytsa ut ett pris. Och sen varje år ska pristagaren, med det rätta darret på rösten, fuktigt titta in i kameran och viska "Tack, Ingmar" med underdånig röst. Känns lite... kladdigt.

Till slut: i år, och alla andra år, fullständigt absurt att det inte finns några egna baggar för Klipp, Ljud, Kompositör, Mask och Scenografi - de bakas istället styvmoderligt ihop under rubriken "Bästa prestation" - tillsammans med specialeffekter och lite annat, och får slåss om ynka två baggar. För klippning och musik i en film är väl inte så viktigt, eller? Skandal.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Martin sa...

Men en bagge för bästa ljud skulle ju på sikt kunna leda till att nivån i ljudmixen alltid blev sådan att man utan problem kan höra vad skådisarna säger och då faller ett av svensk films stora kännetecken platt till marken. Det kan väl aldrig vara bra? Fast jag fattar ju att du är sugen på ett pris för bästa klippning. Det skulle förstås kännas rätt bra att ha den baggen som dvd-stöd hemma i hyllan och om det blir ett sånt pris lär den ju komma krypande väldigt fort.

Anonym sa...

Jag blev oerhört glad över att Nils Petter Sundgren kammade hem en hedersbagge.

Sundgren har författat en av de bättre filmböcker jag läst. ”Samtal i Hollywood” har jag för mig att den heter. Ska tydligen finnas som tv-serie också. Länge sen jag läste den, men jag minns fortfarande Sundgrens intervju med Billy Wilder som så vansinnigt bra. Wilder säger att han är en underhållare och ”ingenjör och inte gör film för 17-åriga onanister som läser Cahier Du Cinema…”. Då förstår jag varför jag älskar Billy Wilder. Den intervjun slår Cameron Crowes konversationer med Wilder.

Boken innehåller dessutom en grym intervju med en filmkritiker. Rekommenderas varmt. Mvh
/Jimmy

Daniel Storey sa...

jag brukar avsky galor av alla de slag, men här var det annat. rätt blandning av bra humor, bra film och känslosamma tacktal osv.

angående bergaman-priset så reagerade jag mest på att vd:n för SFI inte kunde uttala ordet regissör. hur ironiskt är inte det? som om kyle skrivit manus.