måndag 14 mars 2005

Tina Fey-hypen skördar ännu ett offerSaturday Night Live är en institution inom amerikansk tv-humor, men ni vet hur det är: man råkar zappa in på ett SNL som precis börjat (just nu är det sena kvällar på ZTV som gäller), blir alltid peppad - har man tur är det rentav ett vintage-avsnitt med Chevy Chase eller Eddie Murphy - men sjunker snart djupt ner i sin lazyboy i den plågsamma men ack så välbekanta insikten om hur hur urbota menlöst programmet egentligen är.

Sketcherna har ofta en förment smart premiss men är halvarslat skrivna, gästskådisarna är aldrig så festligt självdistanserade som de tror, alla läser replikerna innantill på en teleprompter strax under kameran, och - tradigast av allt - samtliga sketcher utmynnar i den patenterade SNL-vacuumet där det bara är studiopublikens lydiga jubel (alltid igångsatt av applådskyltarna) som signalerar att nu var det färdigskojat, någon slutpoäng finns i stort sett aldrig. Listan på stora stjärnor som börjat sin bana i SNL är hisnande läsning men inte ens de gamla fina sjuttiotalsavsnitten med Bill Murray, Dan Aykroyd och Gilda Radner, som man lätt ser framför sig som den heliga graalen av gudabenådad amerikansk humor, är så kul som man föreställer sig.

Nåja, slutgnällt nu. SNL är nu inne på säsong 30 och den nuvarande ensemblen är föga spännande, dock med ett lysande undantag i Tina Fey som är både aktris och head writer. Hennes manusdebut i filmsammanhang är MEAN GIRLS som är en lysande och illa kvick high schoolfilm. OKEJ-postertjejen Lindsay Lohan börjar i ny skola, hänger efter en taskig start med de svartklädda misfitsen men lockas över till The Plastics, skolans elitgäng av übersnygga tjejer som sätter agendan för vad som är coolt och inte på skolan.

Som alla high school-satirer måste också Mean Girls jämföras med genrens nestor, Michael Lehmans monumentala klassiker Heathers - och den står sig riktigt bra. Mean Girls är en smart, rapp och riktigt rolig film, briljant spelad av ett gäng skitsnygga skådisar och med ett tajt manus av Fey. Som själv är med i en biroll som lärare och förstås sparat några saftiga repliker till sig själv, liksom till SNL-kollegan Amy Poehler som är fin i en liten roll som paniskt ungdomlig tonårsmorsa. Kom ihåg var du läste det sist: Tina Fey är ett namn att hålla ögonen på. (Betyg: 8/10)

2 kommentarer:

Anonym sa...

E det sant att Conan har en lazyboy? Avisavund!

Anonym sa...

Tyvärr inte särskilt sant, annat än i mina drömmar. De flesta filmerna spisas på en ikea-fåtölj framför datorn, så illa är det...