måndag 22 augusti 2005

I andras ögonSVT:s långfilmsavdelning fortsätter att om inte slå världen med häpnad så åtminstone bjussa på ett genomtänkt, varierat och hyfsat spännande utbud som står skyhögt över de kommersiella kanalernas fumliga tryck på random-knappen. (Dock ska fyran ha en eloge för den Zucker-Abrahams-Zucker-serie de smugit in på fredag- och lördagkvällar i sommar, först Nakna pistolen-trilogin och häromdagen Hot Shots! som tyvärr var ojämnare än jag mindes den, ser fram emot Hot Shots: Part Deux som kommer på lördag.) Ikväll inleds en serie med kvinnliga franska regissörer - sex filmer, en om dan hela veckan - och eftersom jag slarvat med Cinemateket-visningarna de senaste åren har jag bara sett en av dem men håller resten bara en gnutta av samma klass som kvällens film blir det högintressant.

Det är nämligen Agnes Jaouis I andras ögon som kickar igång, en av 2000-talets hittills bästa filmer. Ett anspråkslöst litet drama om en grupp människor vars liv berör varandra, om att passa in, om att hitta lyckan, om att våga ändra sig. Dialogen är sparsmakad och kryddad med en helt oemotståndlig och torr humor och hela ensemblen är fantastisk, i synnerhet Jean-Pierre Bacri som spelar en inbunden företagsledare som blir vettlöst förälskad i en skådespelerska och på ett rörande klantigt sätt försöker komma in i hennes krets av bohemiska, snabbsnackande, pseudointellektuella teaterkompisar.

Jaoui/Bacri, som är gifta med varandra, är ett dream team inom fransk film. De följde upp I andras ögon med Se mig häromåret, också en fullträff, och man kan fråga sig om de har några jämlikar - de skriver manus tillsammans, de castar sig själva i de saftigaste rollerna och spelar brallorna av resten, och Jaoui regisserar med säker hand. Dessutom påminner Bacri inte så lite om Johan Rabaeus, han utstrålar samma kalla intelligens och är en lika mäktig skådis. Här hemma finns ingen i samma viktklass (Colin och Helena, Hobert och Endre? Tjena?) och det vete tusan om Hollywood kan bjuda på några utmanare – det är som om Nora Ephron och Whit Stillman kilade stadigt, var på toppen av sina respektive förmågor och dunkade ut en gudabenådad film vartannat år.

I andra ögon blev nästan ihjälkramad av kritikerna när den kom, Oscarnominerades för bästa utländska och är faktiskt värd alla överord. SVT ikväll 22:30.

Inga kommentarer: