onsdag 3 augusti 2005

Cameron Crowe på dekis?Cameron Crowe är tillbaka! Mannen bakom mästerverk som Say Anything och Almost Famous följer äntligen upp kalkonen Vanilla Sky med en ny coming-of-age/roadmovie. Orlando Bloom spelar en ung man som efter att ha fått sparken från sitt företag i storstan återvänder till den slumrande bonnhåla han kom från för att vara med på sin pappas begravning, och på vägen träffar en sprallig tjej (Kirsten Dunst) som visar att livet trots allt är värt att leva och att kärleken kan spira på de mest oväntade ställen. Elizabethtown har USA-premiär i oktober.

Allt vore hunky dory om inte upplägget lät så förtvivlat bekant - för kom inte den här filmen redan häromåret, med andra skådisar, under namnet Garden State? Crowe är väl knappast någon skamlös copycat, manuset till Elizabethtown var färdigt sommaren 2003 enligt cameroncroweonline. Men faktum kvarstår, Garden State gick upp på Sundance i januari 2004 och nästan två år senare kommer Elizabethtown och har ett närmast identiskt upplägg. Det känns besvärande, Crowe ska ju ändå vara läromästaren i genren, att bli omsprungen långt före mållinjen av en spoling som Zach Braff är inte riktigt lyckat.

Trailern som nyss släppts ser du här - intressant nog finns det också en japansk trailer som man kan ladda ner här. Japanpressningen är klart annorlunda och faktiskt mycket bättre, drar ner på skratt, mys och kärlek till förmån för light-filosofi och soulsearching (mer österländska vibbar alltså). Förutom att det är coolt med japansk trailerröst - och en känsligare japansk man får man leta efter - så blir inte känslan av Garden State-ripoff lika stark.

Vi får se i oktober om det funkar. I varje fall lär soundtracket vara lika fantastiskt som alltid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

you dare to nämna Crowe och dekis i samma mening...grrrrr...
Har precis kollat trailern och om du ser nån likhet där med Garden State så äter jag upp min snart inköpta röda toppluva. Garden S i all ära, men redan i E-trailern...oj oj...blev lite tårögd. Kände djup. Känsla. Kommer definitivt omvärdera O.Bloom efter den här rullen.
(Och se om Vanilla Sky ett par tre gånger. Den växer.Extrameterialet på DVD är dessutom the best. ever.)
hälsn. M.Blom

Anonym sa...

Aooooooooouuuuuu!
Har laddat ner den Japanska trailern. Tårarna kommer.
Vackert vackert vackert.
Aldrig trodde jag att en trailer med O.Bloom skulle kunna väcka så starka känslor. oj oj oj.
Detta bådar mer än gött.
Nä, nu ska jag ut på Sf-sietn och spana in vilken film jag ska lolla i kväll. allt gott.
m.blom

Anonym sa...

Åh, kul att se Orlando Bloom i en film som inte innehåller rustningar och hästar. Kanske att han klarar att berättiga sin närvaro i Hollywood med den här filmen? Ser fram emot!