söndag 5 februari 2006

Trailer-pepp: Slither

När jag var i mina tidiga tonår var filmbolaget Troma bland det ballaste och mest obskyra jag visste. Tromas signum var sleaziga men smarta exploitationfilmer med glimten i ögat som bar sina trashiga referensramar med stolthet och lovade splatter, slapstickvåld och lagoma doser t&a. Skräckelkomedier gjorda med hjärta - lite som om Airplane!-trojkan Zucker-Abrahams-Zucker tvingades göra film med mindre budget, sämre skådisar och avsevärt mer blod. Troma-grundaren Lloyd Kaufman, en glad liten sprattelgubbe i kostym och fluga, dök upp här och var som en modernare Russ Meyer (minus bröstfixeringen) eller John Waters (minus begåvningen) och promotade hejigt sin livsgärning. Troma och deras galjonsfigur The Toxic Avenger kändes kul och happening.

Iallafall var det så i teorin - för detta var pre-dvd och Tromareleaser var svåra att jaga rätt på om man inte var nere med undergroundgänget som importerade Argento och Fulci på vhs med holländsk text. Förutom nån filmfestivalvisning här och där - Chopper Chicks in Zombie Town, som var sådär - såg jag i praktiken knappt några Tromafilmer utan levde på hoppet. När väl backkatalogen kom ut några år senare hade jag kanske blivit lite för gammal för att orka engagera mig i Toxies blodiga tokerier, och kanske hade kvoten av gross out-humor fyllts av mainstreamkomedier som American Pie- och Scary Movie-serierna för att Troma skulle överleva (fast de sprutar fortfarande ur sig filmer, direkt-till-dvd). Misstanken gnager att Tromafilmerna aldrig var så smarta och roliga som jag drömde om utan ganska taffliga och töntiga. (Eller har jag fel?)

I vart fall är det med ett uns av möjligen missriktad nostalgi som peppen inför Slither, en ny skräckkomedi med Tromakoppling, ändå blir hyfsad. Handlingen är klassisk b-skräckis: under den mysiga ytan i en sävlig småstad i Amerikas heartland finns något ohyggligt som förvandlar befolkningen till mutanter. För manus och regi(debut) står James Gunn, som efter en karriär som manusförfattare på Troma jobbade upp sig till remaken på Dawn of the Dead häromåret (och båda Scooby Doo-filmerna, men det förtränger vi), och han verkar lånat friskt från allehanda filmer samt hinkat på med blod och slem.

Slither har fina lågbudgetskådisar som De Palma-favoriten Gregg Henry, härliga Elizabeth Banks från 40 Year-Old Virgin och framförallt Michael Rooker, han med den döda blicken, det kantigt brutala utseendet och den hesa sydstatsbrytningen från Henry: Portrait of a Serial Killer och JFK bland många andra. Och som en hyllning till sin gamle mentor har Lloyd Kaufman fått en liten roll som "Sad Drunk".

Slither har USA-premiär 31 mars - trailern ser du här.

Inga kommentarer: