onsdag 3 maj 2006

Mästerlig John Dahl-thriller på SVT ikväll

Väldigt kort varsel, men om du kan, ratta in Roadkill på SVT ikväll. En mästerlig thriller av John Dahl, mannen bakom neo noir-klassikern The Last Seduction (i Sverige med Pacino-doftande titeln En kvinnas list, finns i en reaback nära dig på dvd för 59 kr) och eleganta pokerfilmen Rounders med Edward Norton och John Malkovich. Men framförallt har Dahl gjort Red Rock West, en bortglömd lågbudgetnoir med Nicolas Cage som främlingen som hamnar i trubbel i en liten håla i amerikanska södern. En kärv och invecklad liten thriller med många smarta vändningar.

I Road Kill (som i USA gick under den betydligt tamare titeln Joy Ride) återvänder han trevligt nog till de tomma vägarna på den amerikanska tundran. Road Kill är en ödesmättad road movie om två alienerade bröder som ska köra från Colorado till New Jersey med en tjejkompis. På vägen köper de en skruttig kom-radio och driver gäck med en okänd trucker, ett spratt som får fasansfulla konsekvenser.

Det är en blandning av Steven Spielbergs mästerliga långtradarskräckis Duel (1971) och Robert Harmons riktigt otäcka The Hitcher (1986). Sämre förebilder kan man ju ha, och Road Kill lyckas hitta en egen ton och tar faktiskt plats jämsides med dessa två giganter. Manus (där Lost-skaparen J.J. Abrams haft ett finger med i spelet) är tätt och skalar bort allt onödigt, all koncentration är på jakten och på den krypande spänningen. Och fotot är riktigt snyggt, med dova grundfärger och förtätad David Lynch-stämning.

Road Kill är en riktig nagelbitare som efter en halvslapp inledning aldrig släpper taget när det väl börjat bli otäckt. Precis som hos sina föregångare - och andra bistra road movies som Wild at Heart - lyckas John Dahl skapa den isande känslan av att vad som helst kan hända: den amerikanska prärien med sina långa ödsliga vägar, ensamma bensinmackar och platta oändliga landskap är laglöst land och ingen hjälp finns att få. Burr!

Ikväll kl 22.00 på SVT alltså.

1 kommentar:

Anonym sa...

Där ser man vad man kan uppfatta filmer olika ;). Jag tyckte inte om Road Kill alls- och jag skulle inte komma på tanken att jämföra den med Lynch! Iofs hade jag hemsk urinvägsinfektion när jag såg den så det kanske gav mig en dålig utgångspunkt. Jag har för mig att jag tyckte den var väldigt förutsägbar fylld med klicheér...men jag får se om den och återkomma!