söndag 11 juni 2006

Den enda lösningen på fildelningseländetI onsdags föll den tredje svenska fildelningsdomen, skriver SvD. En 26-årig man i Göteborg dömdes till 16 000 kr i böter för att ha spritt filmen Rånarna via DC++. Det här är naturligtvis upprörande - sexton lakan är på tok för lite för att ha spritt Peter Lindmarks monumentalt taffliga polisrulle till intet ont anande fildelare sugna på lite god kriminalfilm. Och boten ska naturligtvis inte betalas till Universal som är i högsta grad medskyldiga utan delas lika mellan alla som haft olyckan att dra hem Rånarna i god tro.

Det stora problemet med fildelning är ju att det är för många mediokra filmer som sprids - för varje avsnitt av 24 eller Sopranos finns alldeles för många Beck-rullar, Martin Lawrence-komedier och Queen-samlingar. För att få bukt med det här måste rättsväsendet ta i med hårdhandskarna och införa en helt ny straffskala baserad på kvalitet och inte kvantitet.

Att lägga ut en dvd-rip på exempelvis Cars - som gick upp i USA i fredags men som vi här hemma måste vänta på ända tills 1 september, så att Fredrik Dolk, Kim Sulocki och de andra dubbningsstjärnorna hinner gängrejpa den riktigt ordentligt - får anses som en angelägen kulturgärning och bör ge ett milt, symboliskt straff. Medan postningar av svensk polisfilm, Patrik Isaksson-album och fladdriga TeleSync på Da Vinci-koden och liknande ska rendera dryga och kännbara böter.

Vakna, Thomas Bodström!

1 kommentar:

Anonym sa...

he he