lördag 11 november 2006

Slither - årets bästa skräckfilm?

I februari peppade jag på trailern till Slither, nu har filmen kommit och visat sig vara precis så bra som jag hoppats på. För regi och manus står James Gunn, vars främsta claim to fame är lite Troma-grejer och manuset till Zach Snyders fantastiska remake på Dawn of the Dead.

Slither
är en kärleksfull b-skräckis om en meteorit som landar utanför en liten håla nånstans i Södern. Ur kratern kläcks en slemmig larv, som tar stans starke man Grant Grant (en briljant Michael Rooker med rakad skalle och pilotbrillor) i besittning, muterar honom å det grövsta, och sen betar av resten av befolkningen.

Det är en smart mix av The Blob, Tremors, Romeros zombietrilogi, och ett gäng andra. Gunn skriver kärva och faktiskt roliga oneliners och slösar ingen tid på nåt ovidkommande. Specialeffekterna är trevligt nog mer gummi och klägg än CGI, och för gorehounds blir det fest: Gunn slaskar på rejält med blod, slem och mutationer. Och mitt i alla groteskerier och saftiga headshots finns en tragisk love story mellan Grant och hans förtjusande fru (vanvettigt söta Elizabeth Banks från The 40 Year-Old Virgin).

Slither kan faktiskt vara en av årets bästa filmer. Tyvärr bombade den i USA (mer om det här) och går direkt till dvd härhemma, först i januari. Men finns nu att beställa på import-dvd, tex här. Gör det.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas verkligen den går starkt på DVD, för det förtjänar den verkligen. Sen är Nathan Fillion fantastisk i huvudrollen... :)

Henrik sa...

Den verkar ju grym. När till och med svårflörtade, skräckskeptiske kritikergurun Jonathan Rosenbaum går igång ("Gross-out horror comedy is my least favorite genre, but this movie's so skillful I have to take my hat off to it"), är det kvitto nog.