tisdag 14 november 2006

Förlåt mig


Tänk så tokigt det kan bli. Häromåret peppade jag på Shopgirl, och yrade om att det kunde bli en karriärsuppryckning för Steve Martin efter alltför många mediokra familjekomedier. Samtidigt som jag i förväg dissade Martin i en till synes helt onödig remake på The Pink Panther. Nu är båda filmerna här (direkt till dvd) och guess what? Det var precis tvärtom.

Jag har redan höjt Closeau-filmen till skyarna, igår såg jag Shopgirl - som visade sig vara fullständigt djävla poänglös. Berättelsen om den medelålders framgångsrike men (snyft) så emotionellt inkapslade mannen och hans förlösning i famnen hos en vacker och kåt men vilsen och minst hälften så gammal kvinna är ju en av hörnstenarna i den västerländska filmkonsten – en historia som måste berättas! - så det kanske inte var konstigt att också Steve Martin ville göra ett försök. Men attans vad trist det blev.

Claire Danes är bra men man blir inte klok på hennes karaktär, Jason Schwartzman är som alltid kul även om han kör sin quirkyness på autopilot, men Martin förväxlar sorgsen deadpan med total uttryckslöshet och är så urbota trist att klockan på dvd:n stannade. Dessutom kommer hans övertydliga voiceover in på beskäftiga ställen och beskriver exakt det vi ser: "När hon vänder sig om står Ray kvar och förstår att han borde sagt att han älskade henne men bla bla bla..." Aaaah, det var det som hände!

Så om jag mot förmodan lurat någon stackars sate att hyra/ladda ner Shopgirl ber jag så hemskt mycket om ursäkt.

Det kan vara en av världens mest meningslösa filmer. De enda som eventuellt får ut nåt av den är Mark Kozelek-komplettister (aren't we all?) - den buttre rockern spelar Luther, sångare i Hot Tears (två osannolikt ostiga namn på raken), och har här snäppet fler repliker än i Almost Famous (absolut inga andra jämförelser i övrigt) och det bjussas på tre Red House Painters-låtar på soundtracket. Gamla låtar, men ändå.

Inser (lite för sent) att det här blev en monumentalt ointressant postning men jag behövde bara få det ur mig. Nästa gång ska jag skriva om filmfestivalen, lovar!

5 kommentarer:

Herr Bergström sa...

Å, vad bra. Jag skulle precis skriva ett inlägg om hur värdelös denna filmen är, så gjorde du det åt mig. Om Steve Martin nu bara ville krama en naken Claire Daines, varför gjorde han inte bara en kortfilm med de scenerna så vi slapp genomlida resten av dyngan?

Emma sa...

Om jag tyckte att Rosa Pantern med Martin var horribel dynga - betyder det att jag kanske då uppskattar Shopgirl?

Herr Bergström sa...

Troligen inte. Envisa rykten säger att Conan hade käkat svamp innan han såg Pantern...

Anonym sa...

Vilken tur att du öser galla över denna vidriga film, det är hög tid. Min bild av Steve Martin är krossad, jag kommer aldrig tycka om honom på samma sätt. Har god lust att skriva ett brev till honom och fråga vad tusan han tänkte när han gjorde denna usla film. Men han tänkte kanske bara på Claire. Brr!

Conan sa...

Herr B: svamp? Vid min ålder räcker det att vara lagom utarbetad och dra i sig två glas Mauro för att få samma effekt. Praktiskt och billigt!

Mia: Usch, jag håller med. Steve sjönk rejält i min aktning. Kunde han inte bara gett sig själv ett raskt handjobb till nåt mittuppslag med Claire Danes och få det ur systemet?