måndag 20 november 2006

Sthlm filmfestival: The HostHurra! The Host är ett mästerverk. Till att börja med: kanske den bästa monsterfilmen nånsin. Joon-ho Bong struntar i att visa sin best lite i taget som genren bjuder utan krämar på i full närbild from the get-go. Han är förtjust i långa intrikata kameraåkningar, med skrikande och springande folkmassor i förgrunden och monstret framklafsandes i oskärpa, trettio meter bort - och det är så snyggt och rafflande att man blir tårögd. Och kreaturet ser riktigt maffigt ut.

Men förutom att vara mästerlig monsterskräckis och effektiv b-film är The Host också charmig slapstickkomedi, lätt obehaglig konspirationsthriller och ömsint familjedrama pepprad med effektiv samhällskritik och några härliga kängor mot Sydkoreas kompisar USA. Jag har egentligen inte så mycket att tillägga Herr Bergströms lovord, mer än att jag snabbt måste se Bongs Memories of Murder som står i dvd-hyllan och väntar.

The Host går upp på bio i januari och har du inte en riktigt fet hemmabio så är det värt att vänta - den bör ses på duk.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: