onsdag 15 november 2006

FestivalgnällAsiatiskt ultravåld here I come! Imorgon kickar Stockholm Filmfestival äntligen igång. Jag har skrivit ett gäng engelska texter till festivalkatalogen (vilka? de mest pretentiösa såklart) och belönats med presskort och andra freebies, men mellan heltidsjobb och hämtning/lämning på dagis har jag hittills inte hunnit gå på en enda sketen pressvisning (lyxgnäll, jag vet).

Kan dock varmt rekommendera ett par rullar jag sett på förhands-dvd:

City of Violence (affischen ovan) är sydkoreansk benknäckaraction på hög nivå. Ett ungdomsgäng återförenas i vuxen ålder sedan en av dem mördats under mystiska omständigheter - det visar sig att gängets nörd nu blivit en välklädd (och galet överspelande) skurk som inte skyr några medel att få sina smutsiga fastighetsaffärer att gå i lås. Polisman Tae-Su och hans ilskna kamrat Seok-hwan (spelad av regissören himself, Seung-wan Ryoo) måste gå till botten av problemet. Vilket innebär ett antal välkoreograferade och blixtsnabba slagsmål mot horder av motståndare, och en slutfajt som får Kill Bill att kännas återhållsam och PG-13. Inte i klass med tex A Bittersweet Life, men grym ändå.

Stefan Faldbakkens Uro är norsk polisaction med Pusher-vibbar. HP är undercover-polis som in the line of duty förälskar sig i en gammal flamma från skoltiden, nu snygg men sleazy och kokainsugen barmatrona och dotter till Oslos knarkbaron. Kärlek, problem och lojalitetskonflikter uppstår. I stort sett alla karaktärer i Uro är genreklyschor, men det funkar ändå, tack vare bra spel, nervigt foto och fin närvarokänsla - och en hel del smutsigt våld. Och vår egen Thorsten Flinck som underhuggare. 'Nuff said.

Ska försöka se så mycket jag hinner under den kommande veckan, vi får se hur det går. Kommer alltså inte att bjuda på den mest omfattande festivalbevakningen, eller ens den bästa. Men kanske den gnälligaste? Alltid nåt...

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Emma sa...

Vad roligt att du skrev för katalogen! Kan jag ta på mig äran att de kontaktade dig, eller nästlade du dig in själv - eller var du redan inästlad sedan gammalt? Ses kanske under festivalen?

Conan sa...

Du kan ta på dig hela äran. Tack! Sen hjälpte det förstås att jag skriver som en gud. :-)

Herr Bergström sa...

Förlåt Gud att jag petar i din text, men City of violence är väl sydkoreansk?

Emma sa...

C: Ha ha, förstås. Anyway, vad glad jag blir. Kul!

Conan sa...

Bergström: Det är OK, min son. Rätt ska va rätt! Har ändrat.

Emma: eh, var det dig jag spottade på Triangelfilms fest igårkväll snackandes med han Roger Wilson? Tänkte ge mig tillkänna men sen fick jag för mig att det var din evil doppelganger. Du såg inte ut som på tv...