lördag 28 februari 2009

Everyman"Old age isn't a battle, old age is a massacre". Damn straight! Philip Roths Everyman, om en skröplig sjuttioplussare som ser tillbaks på sitt liv och alla irreparabla misstag han gjort längs vägen, är tung läsning. Tung för att den säger som det är: åldrandet är fruktansvärt, och ålderdomen är en pina i väntan på döden, förintelsen. Som om jag inte hade nog med min egen högst triviala dödsångest! Först Johan Kling och nu det här... och näst på tur är Sara Stridsbergs Drömfakulteten, som jag misstänker inte blir någon skrattfest. Fackin' ell.

Tips på någon trevlig bok för att liva upp stämningen mottas tacksamt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Låter precis som att du behöver läsa Douglas Adams "Liftarens guide till galaxen"!

Conan sa...

Har läst allt av Adams! Men det var länge sen. Kanske dax för en omläsning av Liftarens guide?

Anonym sa...

Uppåtbok: Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Diaz

Richard Ford,Som landet ligger, eg tredje delen i en trilogi.
Rekmmenderas starkt. Men då kommer du tillbaka till samma marker som "Everyman" å andra sidan, är du i den perioden nu kan du lika gära ta en till.

Faktabok: Michael Pollan, Till matens försvar, hoppa över (i.o.f intressanta) böcker som Hemlige kocken utan läs en bättre skriven bok av en skarpare och mer intressant penna.

Haank

Conan sa...

Tack Haank! Har läst Diaz, och håller med: stor läsning. Är peppad på debuten "Drown", har du läst den?

Richard Ford är en av de tunga amerikanska gubbarna som står på att läsa-listan - men först Don DeLillo och "White Noise" som står och stirrar uppfordrande i bokhyllan.

torgust sa...

Jag vill anmäla en avvikande uppfattning
om Philip Roths Everyman, även om du har gott fog för din uppfattning.
Som tröst kan jag också meddela att dödsångesten vanligtvis kulminerar när man är småbarnsförälder. Sen blir det bättre.
En trevlig bok? Du har redan läst Junot Diaz ser jag, men varför inte något av Erlend Loe? "Doppler" t ex?

Conan sa...

Har läst Doppler, den var sannerligen rolig. Gillar Loe. Har börjat på "Människohamn" nu, vet inte varför jag väntat så länge.