tisdag 14 december 2004

Shaun of the Dead (dvd)Imorgon släpps Shaun of the Dead direkt på dvd, en stor kassasuccé i England när den gick upp i somras i kölvattnet av Dawn of the Dead. Shaun är också en zombiefilm men som det vitsiga titeln skvallrar om en rolig sådan, även om det tack och lov inte snålas med blod och splattereffekter.

Shaun of the Dead är skriven av Edgar Wright och Simon Pegg, två av upphovsmännen bakom den briljanta tv-serien Spaced som gick i England 1999-2001. En smart, romantisk och fantastiskt rolig sitcom sprängfylld av filmreferenser, gjord av filmnördar med en djup kärlek till skräckfilm och science fiction.

Tyvärr visades aldrig Spaced i Sverige av oklar anledning (SVT:s inköpskriterier är i sanning outgrundliga, dynga som Coupling köps in men de missar alltid godbitarna, det är som att de kvoterar in brittisk komedi – om The Office visas ett år så blir det inget mer, det får ju inte bli för roligt, istället kör vi repriser på tio år gamla avsnitt av Svensson Svensson på prime time, det får ju inte bli för konstigt! Skandal är ordet.) Spaced finns dock på import-dvd, alla tre säsongerna i en box med svårt underhållande kommentarsspår och gott om extramaterial, så det är bara att beställa.

Nå, till försvar för SVT har de ju iallafall kört Big Train, en annan lysande brittisk serie med en grupp begåvade skådisar som de flesta också dyker upp i Spaced och Shaun of the Dead. Bland annat Simon Pegg som spelar vår hjälte Shaun, en trettinånting med ett menlöst jobb som hemelektronikförsäljare, en flickvän som just dumpat honom och två slöa lägenhetskompisar som sitter i soffan och spelar Playstation 2 när de inte bråkar. Till råga på eländet så håller London sakta på att tas över av zombier, utan att Shaun riktigt noterar det...

På så sätt övergår lunken plötsligt i blodig zombieslakt utan att filmen förlorar i komisk skärpa, tvärtom blir det bara roligare när vardagsproblemen, som Shauns problem att kommunicera med sin alienerade styvpappa, kompliceras av att bilen de sitter i är omringad av en blodtörstig zombiearmé – bara en av många riktigt fyndiga scener. Trots att filmreferenserna duggar tätt även här, och att det skojas friskt med genrens konventioner, blir det aldrig för smart: Shaun of the Dead lyckas också med konststycket att vara ordentligt läskig, och fungerar också som "riktig" zombiefilm.

Kort sagt: Shaun of the Dead är en av årets roligaste filmer - hyr den jämte remaken på Dawn of the Dead för en blodig och extremt underhållande kväll. (Betyg: 8/10)

Inga kommentarer: