måndag 18 februari 2008

Half Man, Half Machine, All Criterion

Häromdagen hittade jag en rätt så omistlig region 1-dvd hos min lokala dvd-hökare i Sickla, och var tvungen att köpa den - trots att jag inte kan se region 1 på vår trogna Pioneer som visserligen är regionsfri men också åtta år gammal och saknar hdmi-utgång, så när man kopplar den till min nya fina Sony Bravia ser alla filmer ut som The Blair Witch Project och jag måste istället kolla dvd i Xbox 360:n som har finfin hd-bild men dels är låst till region 2 och dels har en fläkt som bara är marginellt tystare än en Boeing som taxar in efter landning. Vad gör man? Ibland undrar jag om de svältande barnen i tredje världen förstår att vi västerlänningar också mår jävligt dåligt ibland.

Anywho, filmen i fråga var Criterion-utgåvan av Verhoevens RoboCop. Rätt så tidig i serien (#23, från 1998) och utgången, så det är eBay som gäller annars. Extramaterialet var eventuellt magrare än den special edition som finns, och layouten är ärligt talat ganska risig (det här var innan Criterion krämade på och gjorde lyxutgåvor med pappomslag man kommer i brallan bara av att se på nätet). Men ändå. Jag förlåter ju aldrig mig själv för att jag hittade den utgångna Criterion-utgåvan av The Silence of the Lambs på en skivbörs för sex sju år sen för tvåhundra spänn - och ställde tillbaks den eftersom jag var pank just då. Dubbel-doh! (Jo, jag vet: eBay. Men det blir aldrig av.)

Det här inköpet gjorde att min mäktiga Criterion-samling nu vuxit med 25 procent och ser ut som följer:
  • #23 RoboCop
  • #73 Cléo from 5 to 7
  • #157 The Royal Tenenbaums
  • #300 The Life Aquatic with Steve Zissou
Okej, i ärlighetens namn är väl Cléo egentligen inte min men jag träffar nästan aldrig killen jag lånade den av för tre fyra år sen såattehh... you do the math. Viss slagsida åt Wes Anderson som synes, så det är väl lika bra att skaffa Rushmore också, de är ju så fruktansvärt snygga.

Under tiden läser jag den här bloggen - killen har bestämt sig för att se alla filmer i Criterion-serien, i ordning, och skriver smarta och underhållande texter om alla. Han vill jag vara.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

1: Skaffa Rushmore. Affischen är snyggare än Belafonte-kulissen.

2: Bottle Rocket kommer på Criterion i vår!

Hynek Pallas sa...

Som Criterionjunkie kan jag inte låta bli: Rushmore är mest snygg för affischen. Omslaget är dock inte i papp. Det är inte If... heller för den delen, men extramaterial är massivt - så den är alrajt ändå. (men just nu är jag allra lyckligast över andersons debut this sporting life som Criterion vist nog gett ut). Cleo kan du lämna tillbaka och köpa den färska Vardaboxen med en nyrestaurerad version - fyra Vardafilmer i toksnygg pappförpackning. Fajten om snyggast criterion är hård - the man who fell to earth, cassavetesboxen, nya breathless är alla involverade på ett eller annat vis - men rohmerboxen "six moral tales" avgår med segern. Som du hör äter vi torrt tjeckiskt bröd och dricker regnvatten i den här familjen så att pappa skall kunna fylla Stringhyllan....

Anonym sa...

Man blir glad av att se recensenter som Hynek som faktiskt verkar genuint intresserade av film. Inte direkt den känslan man får av många av svensk recensentkårs utbud i övrigt.

En annan fråga, varför finns inga PT Anderson-titlar hos Criterion? Är det bolaget som sätter sig emot?

Conan sa...

Klart pappa ska ha sina Criterion! En lycklig pappa är ju bra för hela familjen, eller hur? Har dreglat över This Sporting Life. Den får nog bli nästa köp. Har dessutom inte sett den än, så det vore ju passande.

Martin Degrell sa...

Grattis till Robocop-köpet! En riktig raritet - jag har en bränd kopia av den, liksom av dylikt sällsynta Silence of the Lambs och Hard-Boiled.

Det var ett tag sedan jag köpte någon Criterion, det finns så mycket annat att lägga vantarna på (som dessutom inte sätter mig på Hyneks diet) - men jag får ständigt dåligt samvete över vad jag inte inköper. Senaste maffiga inköpet är istället den ljuvliga I Am Cuba-cigarrboxen.