fredag 22 februari 2008

In the Valley of Elah


Som bekant är det på gång en liten våg av amerikanska filmer som på olika sätt närmar sig Irakkriget - i februarinumret av Sight & Sound finns en lång genomgång som jag inte orkat läsa. Brian De Palmas Redacted som inte oväntat fått vilt varierande kritik hemma i USA och släpptes på region 1-dvd i veckan (svensk biopremiär i maj) är förstås den som väcker störst pepp. Men som kontrast till De Palmas dv-filmade ursinne finns ett mer jordnära drama, Paul Haggis In the Valley of Elah som gick upp idag. Jag såg den på Stockholm filmfestival i höstas och hyllade den på Weird Science:

Jag gillade Haggis stora genombrott Crash trots den lätt skitnödiga dysterheten, som tack och lov är frånvarande här. Tommy Lee Jones är pensionerad furir vars äldsta son går AWOL på amerikansk mark bara dagar efter att ha återvänt från en lång sejour som soldat i Irak. Jones tar saken i egna händer, med bistånd av Charlize Therons hunsade lokala poliskvinna, och börjar nysta i fallet – kan det vara så att militären inte lägger alla korten på bordet? Är jorden rund? Can you handle the truth?

In the Valley of Elah kryssar smidigt förbi ett helt gäng förrädiska polisfilmsklyschor och landar som ett stillsamt berättat drama om en far som lite för sent försöker lära känna en son, och om vad krig gör med män(niskor). Haggis upphöjer långsamheten, de korthuggna replikskiftena och de långa pauserna till en dygd, och om upplösningen är något av ett västgötaklimax är det helt i linje med filmens lågintensiva och kontemplativa ton.

Tommy Lee Jones är lysande i den typ av roll som bara ska ge en Oscar. En nominering borde vara given men frågan är om juryn vågar belöna en film som är så rättfram: inte bara på ett allmängiltigt safe plan om att »krig är dumt men vi måste stödja våra pojkar« utan verkligen djupt kritisk till USAs inblandning i Irak. Det ska bli spännande att se.

Och se på fan, för en gångs skull hade jag rätt: Tommy Lee blev välförtjänt nominerad till Bästa manliga huvudroll (men torde rimligtvis få smisk av Daniel Day-Lewis?). Se In the Valley of Elah, den är fin.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Martin Degrell sa...

NonStop har Redacted. Biopremiär 2 maj. Tyvärr är den sådär - mest välvilliga omdömet är väl "intressant", framförallt om man är De Palma-komplettist.

Conan sa...

Aj fan.