tisdag 13 december 2005

Peter Dalles finaste stund"Därute i den stora världen, utanför Sundbyberg där jag bor..." Uppfinnarsketcherna med Claes Månsson och Peter Dalle känns idag ungefär lika spännande som en repris av Razzel, men då det begav sig var Lorry det vassaste och farligaste man kunde se på teve. Men det är femton år sedan nu, och med småputtriga menlösheter som Ogifta par och Björn Skifs-fordonet Drömkåken på meritlistan kändes det inte givet att Peter Dalle skulle komma igen så storstilat som han faktiskt gjorde 2003 med Skenbart, som visas på SVT på fredag kväll.

Skenbart med manus och regi av Dalle är en sensationell comeback, en smart och rolig blandning av slapstick, fars, melodram och thriller med gott om passningar till Hitchcock och otroligt snyggt svartvitt foto (av Göran Hallberg, med mästerligt foto i Kristian Petris Detaljer under bältet och snart aktuell med Måns och Hannes Varannan vecka).

Gunnar (spelad av Gustaf Hammarsten i vad man kan kalla perfekt casting) är en idealistisk och välmenande ung man som strax efter krigsslutet 1945 tar tåget till Berlin för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Väl ombord krockar han med alla han stöter på: en skenhelig man som med hjälp av sin älskarinna planerar mörda sin fru, ett gammalt trätande gaypar, en rivig gammal tant, ett par desperata nunnor som försöker hjälpa flyktingar från Baltikum, och en olycksförföljd krake som långsamt misshandlar sig själv intill oigenkännlighet (Robert Gustafsson som skickligt gör ännu en snubbelgubbe).

I alla roller har Dalle valt sina skådisar med fingertoppskänsla och det är gott att se veteraner som Gösta Ekman och Lars Amble i små men välskrivna roller. Och Magnus Roosman (som var så bra i SVT:s Gustav III:s äktenskap för några år sen) är lysande som lömsk äkta man med mordplaner. Men även om samtliga skådespelare briljerar är Dalle himself bäst som övernitisk konduktör, och han har såklart sparat några av de allra kvickaste replikerna till sig själv.

Skenbart är ett riktigt lyckat formexperiment som Dalle ror iland med den äran. Helt sonika en av de bästa och mest experimentella svenska filmer jag sett. Missa inte - SVT nu på fredag kl 21.00.

Inga kommentarer: