söndag 18 december 2005

The Descent

The most significant Brit chiller since 28 Days Later, skrev Empire om The Descent/Instängd vilket kanske inte är oerhört mycket att komma med (hur många brittiska skräckfilmer har DU sett i år?) men det räckte för att peppen skulle bli stark. Dock med förbehållet att Empires recensioner oftast bör tas med en nypa salt - särskilt om det är en brittisk genrefilm som är åtminstone marginellt lyckad, för då blir de alldeles till sig av patriotism. (Vilket är som det ska vara - se bara på min extatiska recension av Storm.)

Sex äventyrslystna backpackertjejer åker ut till skogarna i Appalacherna för att utforska en grotta och kliver ner i en mardröm. Det finns en bakgrundshistoria med svek mellan ett par av tjejerna men det är bara den ytligaste av fernissa på vad som i kärnan är en tajt och benhård skräckfilm.

Tyvärr måste man först traggla sig igenom den första halvtimman som är en tröstlös plåga. När tjejgänget träffas i stugan för att planera sin hajk är det inte direkt absolut gehör - tonfallet är krystat, spelet på sina håll katastrofalt och det känns att dialogen är skriven av en man: ett nojsande och tillkämpat härligt tjejmys som får Pripps Blå-reklamen att kännas som en kortis av Mike Leigh. Kuriöst nog är en av tjejerna svensk och pratar engelska med en accent som skulle få Ingvar Carlsson att nicka gillande.

Denna långa startsträcka spär dock på det sedvanliga slasher-suget efter att få se de rätt jobbiga karaktärerna bli avpolletterade. Och det tar sig, har man anlag för klaustrofobi kommer snart några väldigt besvärliga scener. Väl nere i grottan visar det sig att tjejerna inte är ensamma och här drar Neil Marshall (manus/regi) åt tumskruvarna och gör The Descent till en obönhörlig och smått sadistisk nagelbitare, med generösa doser av blod och gore, och ruggigt intensiva och välklippta skräckelscener.

Det finns ett parti på kanske en tjugo minuter som är det mest spännande jag sett på film på länge, och Marshall håller tungan rätt i mun ända in i den grymma finalen. Fasorna avlöser varandra och longörerna i början går nästan att förlåta för den kladdiga, blöta, klaustrofobiska, slemmiga actionfest med ekon av Aliens som vankas.

Marshall är på gång med en ny film, enligt IMDb ska det bli "a futuristic action thriller where a team of people work to prevent a disaster threatening the future of the human race" vilket faktiskt låter en smula bekant. Men med den högre budget och de vassare skådespelare som säkert bjudes efter framgångarna med The Descent kan han säkert sätta sprätt också på ett såpass vältummat koncept. (Betyg: 6/10)

2 kommentarer:

Daniel sa...

Årets nästbästa film enligt mig.

Se bara: http://danielswedin.blogspot.com/2005/12/idag_113483097754564796.html

Olle Lidbom sa...

"härligt tjejmys som får Pripps Blå-reklamen att kännas som en kortis av Mike Leigh" är dagens bästa mening.