tisdag 2 november 2004

The Terminal

Det var en månad sen sist och jag har glömt skriva om ett par tre filmer som vid det här laget inte direkt är hyperaktuella men what the hell. En av dem är The Terminal, Spielbergs senaste om en timid man från ett obskyrt land i Östeuropa som fastnar i ett slags visumpolitiskt limbo på JFK-flygplatsen i New York, pank och med ringa kunskaper i engelska. Mannen spelas av Tom Hanks och redan då börjar förstås varningsklockorna ringa: Forrest Gump på en flygplats känns som ett koncept man inte gått i spänd förväntan på. Riktigt så illa blir det aldrig men Spielberg kan inte hålla smetigheten stången och när Tom Hanks för n:te gången näpsat sin nemesis säkerhetschefen (en lätt bortslösad Stanley Tucci) - med hjälp av ett gott hjärta, lite snäll jäklaranamma och den där välbakanta icke-västerländska kanske-kan-han-lära-oss-något-om-oss-själva-klokskapen som ska vara hjärtevärmande men lätt kan gå en på nerverna – så ryser man. Och inte av välbehag.

Det gör man också av alla de många scener där ”småfolket” dvs tjänstepersonalen på flygplatsen sluter upp bakom Hanks kamp eftersom de förstår att han är ”en av dem” – det funkade utmärkt för Capra (en uppenbar influens för Spielberg och hans manusförfattare) i hans humanistiska nutidssagor om den lille mannen mot systemet men nu 60-70 år senare känns sånt mest kladdigt. (Eller också är jag kallhjärtad och cynisk.)

Ljuspunkter finns: Hanks (som ärligt talat är en fantastisk skådis ibland) ror hem några festliga scener, den lille indiske gubben Kumar från Wes Andersons filmer är med (grymt stereotyp men dock), och man kan sitta och fascineras över att Spielberg låtit bygga upp en hel flygplatsinteriör för hur många miljoner som helst för att lättare kunna filma. Efter 9/11 är det nämligen svårt att komma till på de amerikanska flygplatserna – en spänning som berörs i filmen men det dras inga större politiska eller samtidsskildrande växlar: detta är framförallt en komedi eller en ”serious comedy” som DreamWorks valt att sälja in den som, en ganska oförarglig saga om en snäll man och hans mystiska konservburk (don't ask).

The Terminal är småtrevlig men efter två timmar med en fumlande Tom Hanks vill man nästan ha sin tid tillbaka. Spielberg är en bra berättare men The Terminal är en av hans allra svagaste historier - en ganska meningslös film. (Betyg: 5/10)

Inga kommentarer: