fredag 6 januari 2006

Me And You And Everyone We Know

Så är den äntligen här, förra årets kanske mest omtalade indiefilm, prisbelönt både i Cannes, Sundance och på Stockholms filmfestival, uppskriven järnet hemma i USA och just nu allmänt sönderälskad. Vilket är lätt att förstå - det är en film man efter bara några minuter vill krypa upp med i soffan och krama hårt och viska söta ord till.

Långfilmsdebuterande konstnären Miranda July vandrar mellan ett litet gäng människor: en stapplande romans mellan en kämpande performancekonstnär och en skoförsäljare i livskris, två småkillar som sexchattar på nätet, ett par tonårstjejer som börjar känna på vuxenlivet och blir uppraggade av en medelålders snubbe med smak för teens, en liten flicka som drömmer om det perfekta hemmafrulivet med en fulländad uppsättning köksredskap i sin skattkista.

Allt skildrat med en ömhet och en varsam värme som gör att Me And You... är det mest hjärtevärmande man kan se på bio just nu. Framförallt för att July skildrar sina karaktärer med en storögd, naiv och ömsint blick, helt befriad från ironi eller cynism, vilket gör filmen skimrande och mysig utan att det nånsin känns ansträngt quirky eller sökt - som Hal Hartleys eller Todd Solondz allra finaste stunder, i en hel film. Den varma electronican av Donnie Darko-kompositören Michel Andrews hjälper till.

July har ett gott öga för situationskomik och några scener som är potentiellt gubbslemmiga eller känsliga (barns utforskande av sin egen sexualitet är ju minst sagt minerad mark) blir absurda och roliga just för att hon har en oförställd medkänsla med sina vilsna och jagade karaktärer. "Poop back and forth"-scenen med småpojkarna känns redan som en modern klassiker och slår Clive Owens och Jude Laws snuskprat i Closer som den bästa sexchatscenen hittills i filmhistorien.

Dialogen är mestadels briljant och July har god hand med sina unga skådespelare. Överhuvudtaget är spelet ruggigt bra: John Hawkes som skoförsäljaren är lysande, liksom July själv i huvudrollen, till utseendet en kvinnlig version av Erlend Öye med samma älskvärda fumlighet.

Det låter inte så lite cheesy men Me And You... är en film som hyllar livet och kärleken utan att det blir slemmigt. Bara oerhört fint. Att July är tillsammans med Mike Mills, som gjorde förra årets mest ömsinta amerikanska film Thumbsucker, känns konsekvent. (Betyg: 9/10)

Inga kommentarer: