måndag 16 januari 2006

Trailer-pepp: Marie-Antoinette

I höst kommer äntligen Marie-Antoinette, Sofia Coppolas uppföljare till Lost in Translation. Teasern ligger ute och istället för klassisk musik eller trailermannen är det New Orders fantastiska "Age of Consent" (från albumet Power, Corruption & Lies, 1983) som rullar till bilderna av Kirsten Dunst och Jason Schwartzman i puder, peruk och krinolin.

Ett enkelt grepp kan tyckas men i floden av standardiserade trailers ser det helt fantastiskt ut, den där typen av teaser som lyckligt lovar något riktigt speciellt utan att eventuellt ha något mer på fötterna än en cool låt. Sofia Coppola - för jag utgår från att det är hennes val snarare än någon trendkänslig marknadsföringsslips på Sony Pictures - har ju alltid haft fingertoppskänsla när det gäller musikvalet i sina filmer, från Airs hypnotiskt släpiga låtar som perfekt fångade den sommarheta, disiga stämningen i The Virgin Suicides till det handplockade soundtracket som fick Bill Murrays irrfärder i Tokyo att bli så mycket större och viktigare än de kanske var.

Men alla är inte nöjda: på IMDb:s message board gnälls det kopiöst. Historienördar går igång på (den förmodade) historierevisionismen och Coppolas porträtt av Marie Antoinette som ett offer för omständigheterna, andra verkar bara vara störda över infallet att använda en modern poplåt till en film om 1700-talet (flera associerar New Order till John Hughes åttiotalsfilmer utan att förstå att gubbarna från Manchester faktiskt fortfarande är rätt hippa (iallafall hos oss i Europa).

Rollistan ser i vart fall spännande ut: förutom Dunst och Schwartzman ett brokigt gäng bestående av Asia Argento, Conanfavoriten Rip Torn, Molly Shannon, Judy Davis och Steve Coogan. USA-premiär i oktober.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset det såg helt fantastiskt bra ut!

Anonym sa...

underbar! Fick nästan lite Cameron Crowe -feeling.....
/mary B