onsdag 18 januari 2006

Sveriges slemmigaste birollsman

Apropå Mun mot mun slår det mig att skådespelaren Fyr Thorvald Strömberg (aka Fyr Thorwald vilket låter klart bättre, inte minst för att mördaren i Hitchcocks Rear Window heter Lars Thorwald) kan vara den slemmigaste mannen i svensk film just nu. Efter att ha varit bland annat kanonmat i Livvakterna och alkis i Miffo har han i tre biroller på raken mutat in sitt revir som en riktigt sleazy och obehaglig halvfigur (en plats som stått ledig sen Leif Andrée gick mainstream för ett bra tag sen).

I Fyra nyanser av brunt spelar han arkitekten Raimo Keskinen, som tittar på med slött förakt när hotellägaren Henrik Schyffert svettigt försöker gömma den där gräsliga statyetten av Hadar Cars som hemsöker honom.

I Tjenare kungen är han Bar-Johnny, klubbägare på Göteborgshaket Errols, som gärna fixar spelningar i utbyte mot en avsugning. Eller "prata lite i micken" som han väser där han fylleslaskigt sitter utslängd i soffan och väntar. Det var för övrigt den scenen som ledde till att Ulf Malmros blev skallad på galapremiären i höstas, av den riktigt ägaren till Errols som kände sig nedrigt behandlad (vilket är förståeligt, om Fyr Thorwald spelar en på film har man inte lyckats så bra i livet).

Och senast alltså i Mun mot mun som misshandlande och incestsugen pappa, nu med den nya och mindre festliga catchphrasen "du kan väl smaka lite bara" i samma vädjande tonfall - den andra filmen i rad där han alltså försöker tvinga till sig oralsex av tonårstjejer. Brrrr.

Fyr Thorwald bangar alltså inte de riktigt sluskiga rollerna och frågan är vad som väntar härnäst? Förste älskare i en Hobert-film känns inte särskilt sannolikt - jag chansar på knarkbaron eller våldtäktsman i Daniel Fridells nya. För övrigt är Fyr Thorwald såpass hemlig att jag inte lyckats hitta något foto, därför får hans namne Lars (Raymond Burr) vara stand in på bilden ovan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Här hittar jag faktiskt en bild, även om den gode Fyr verkar vara en snäll kille/pappa i det det här sammanhanget (tror jag i alla fall...):

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=1657&a=91376

A.R.Yngve sa...

Det upphör aldrig att förbluffa mig hur folk blandar ihop skådespelaren med rollen han/hon spelar.

Ofta är det ju så att snubben som jämt får "vidrig skurk"-rollen är en svärmorsdröm i verkliga livet... eller att typen som alltid spelar hjälterollen ofta är en skitstövel eller en fjant i verkligheten.

Lösningen är att INTE blanda ihop dem. (När en massa amerikaner röstade på Arnold Schwarzenegger som guvernör, hur många av dem var så förvirrade att de inte visste vem de röstade på: rollerna eller personen??)
:)

Anonym sa...

Jag råkade sätta mig bredvid en filmproducent på flyget härom dagen och vi började prata om olika skådisar och vad dom får utstå när det skrivs om dom, ex Persbrandt... Jag nämnde den här bloggen som ett av alla exempel...

Han kände mycket väl till den nämnde Fyr här ovan eftersom dom jobbat ihop och hans intryck av Fyr var att han är en ovanligt intelligent, påläst och framför allt en jävligt rolig snubbe. Och till skillnad från många andra skådisar om jag läste honom rätt mellan raderna: opretentiös!!

Han bara garvade när jag sade att det inte finns en enda bild på honom på internet. Enligt honom går han under namnet "vår tids Greta Garbo". Han verkar ha utarbetat en vattentät teknik så att han inte ens fastnar på kändisfoton när fotoblixtarna smäller runt honom på premiärfester.

Så mitt förslag är att man skiter i om han är Sveriges slemmigaste birollsman just nu och utlyser en tävling till paparazzifotograferna i det här landet så vi får njuta av hans andra sidor också!

Vad var det Marcus Wallenberg sa... "att verka men inte synas"... Jag trodde sådana skådisar var utdöda i dessa dokusåpatider. Snubben ska sättas upp på listan över utrotningshotade arter!

Finland har Lordi! Vi har Fyr!

Snubben är kult!!

Tink sa...

https://www.aftonbladet.se/tv/a/weROjM