tisdag 10 januari 2006

Årets guldbaggenomineringarI förmiddags tillkännagavs Guldbaggenomineringarna, och föga oväntat blev det Björn Runge som drog hem flest nomineringar - totalt sju stycken inklusive de tre tungviktarna (bästa film, regi och manus). Josef Fares Zozo kammade hem fyra nomineringar och sen kommer resten - hela listan finns på SFI:s hemsida.

Jag har slarvat och sett alldeles för få svenska filmer i år - vad tusan, det kom 45 stycken, nästan en i veckan - för att komma med några smarta kommentarer, så jag väntar med en eventuell prognos tills jag hunnit titta ikapp.

Några snabba kommentarer bara:

* Det har varit ett år med halvdassiga kvinnliga biroller, därav det märkliga faktum att Tuva Novotny blivit nominerad både som biroll (Bang Bang Orangutang) och huvudroll (Fyra veckor i juni). Båda filmerna spelar hon sin paradroll, trasig och vilsen tjej. Är hon inte själv leds vid det här laget? Hon är en duktig skådis, värd bättre.

* Många unga debutanter gjorde fenomenala rollprestationer förra året - Andrej Lunusjkin och Aliette Opheim i Sandor slash Ida, Imad Creidi i Zozo, Josefine Neldén i Tjenare kungen - vilket inte alls syns i nomineringarna. Å andra sidan är det kanske inte helt lyckat att hiva ut guldbaggar till så unga och nykläckta skådisar (det vore ju rent bizarrt att flyga hit lille Imad Creidi från Libanon för att ge honom en bagge, hur bra han än var i rollen).

* Den nya regeln som säger att svenska skådisar kan nomineras för nordiska samproduktioner (med andra ord Dag och natt-klausulen, framsprungen ur debaclet förra gången när Mikael Persbrandt var gjuten för en bagge för Simon Stahos knivskarpa roadmovie men inte kunde komma på fråga eftersom filmen ansågs alltför dansk) var nödvändig - tack vare den har Michael Nyqvist och Maria Lundquist blivit nominerade för finska Den bästa av mödrar, och Persbrandt igen för Bang bang orangutang (vilken han lär knipa).

* Hur jobbig Lia Boysen än var i SVT:s filmquiz Popcorn är hon en grym skådis och borde blivit nominerad för Bästa kvinnliga biroll för Sandor slash Ida.

* Jag hade tippat Barnet, Dolt hot och Sideways som Bästa utländska film, men i år har juryn frångått sin relativt publikvänliga inställning och det bidde bara 2 av 3 - istället för Alexander Paynes buddymovie blev det japanska Barnen som inte fanns, som fick fin kritik men passerade rätt obemärkt under radarn.

* Det är fortfarande bedrövligt att det inte finns egna baggar för filmmusik, klippning och scenografi, särskilt med tanke på att det just nu görs mycket film i Sverige. Istället har vi en halvmesyr där två baggar varje år ska gå till "särskilda insatser" inom de nämnda områdena plus kostym, maskör, special effects, animation, ljudtekniker och mixare. Varför inte brassa på fullt ut och dela ut baggar för alla kategorierna?

Måndag 30 januari blir det gala, årets värd är Lena Endre och frågan är förstås om det blir lika valhänt och småtaffligt som vanligt. Men glöm inte att Endre innan hon blev annekterad av Richard Hobert faktiskt gjorde en hel del kolsvart komedi i Lorry. Får hon bara vettiga manusförfattare i år kan det bli bra. (Fat chance?)

Jag kommer i vart fall att vara på plats i Göteborg och även om det kan bli svårt att liveblogga ska jag försöka peta iväg en rapport från insidan. Mer kommer!

1 kommentar:

Anonym sa...

Och ändå klippte de bort större delen av Lias scener i Sandor slash Ida... Men hon är bra, håller helt med.