måndag 6 mars 2006

Oscargalan - del 7

Attans, jag råkade just komma åt avstängningsknappen på datorn med stortån och radera senaste inlägget, men det var nog lika bra eftersom kvällens förhoppningsvis uslaste inslag försvann - det var Three 6 Mafia som framförde "It's Hard Out Here For a Pimp" från Hustle & Flow, och på något obegripligt vis vann Bästa sång i konkurrens med Crash och Dolly Parton (Transamerica). Helt obegripligt.

Därefter Bästa ljudläggning där King Kong välförtjänt vann men de stackars skäggen som tog emot priserna nära nog fick en hjärtinfarkt av stress när han skulle rabbla upp tacklistan. Och sen, det traditionella montaget med hädangånget filmfolk. Sobert och fint som alltid, men frågan man ställer sig varje år är varför publiken måste klappa hela tiden? Kan de inte enas om att ta in montaget i tysthet och dra iväg en fetapplåd när det sista namnet rullat förbi? Annars får man den där bizarra situationen där de mest saknade får mest applåder och de andra pliktskyldiga klapp - och alla tvingas klappa kontinuerligt i två minuter. Sånt är jobbigt.

Snabbt över till Will Smith som delar ut Bästa icke-engelskspråkiga film och det blir favoriten Tsotsi. Kul för Gavin Hood som blir extremt tagen och gör ett effektivt tal på både engelska och, eh, afrikaans?

Plågsamt men sant: Jon Stewart påminner om att Three 6 Mafia leder Oscarsligan mot Scorsese med 1-0. Please kill me.

Jag ligger efter här. Bästa klippning vinns av Hughes Winborne för Crash. Excellent choice.

Shit, redan dags för Bästa manliga huvudroll? Brukar inte det ligga på sluthampen? De har minsann stuvat om i år. Det lär stå mellan Hoffman och Joaquin Phoenix. Svårt svårt, men jag gissar på... Phoenix. Eller måste det bli Heath Ledger? Längesen det var såhär jämnt skägg mellan de nominerade! Strathairn skulle mycket väl kunna vinna också, den enda som är helt ute är Terrence Howard. OK, det måste bli Phoenix. Nix, Hoffman! Ingen skräll direkt, men jag tycker ändå lite synd om Phoenix. Capotes första gubbe är ett faktum. Hoffman bangar det där berömda vadet och skäller inte som en hund.

1 kommentar:

Måns sa...

Skamligt att inte John Spencer hyllades bland de bortgågna dock!